Ge inte bort din avkastning

Jag anser att de flesta svenskar är alldeles för passiva när det kommer till den egna privatekonomin. Istället för att själva ta del av hela avkastningen på sina egna pengar, så delar man hellre med sig avkastningen till rådgivare och fondbolag. Troligtvis är kännedomen i samhället om hur billigt och enkelt det är att investera i aktier väldigt begränsad. Medan kunskaperna om hur man investerar i dyra fonder är välkänt. Troligen beror detta på att bankmannen, eller ska vi säja säljarna, på bankkontoren – som rekommenderar de sparmetoder som genererar mest pengar till bankerna och dess ägare. Allt annat vore ju dumt. Att bankerna skulle tipsa om produkter som är billiga och lönsamma för bankkunden vore att skjuta sig själva i foten.

I dagsläget är det väldigt enkelt att sköta sitt eget sparande och investeringar. Det är bara att öppna ett konto på valfri bank. Antingen hos någon av storbankerna eller på Avanza eller Nordnet. Nordnet och Avanza har betydligt lägre avgifter, så jag skulle rekommendera att du väljer någon av dem.

Nu kanske du tänker att det är krångligt att köpa en aktie. Då kan jag slå hål på den myten. Logga in på ditt konto, sök upp den aktien du vill köpa, fyll i antal och klicka på köp. Sedan är det klart – grattis, du är nu aktieägare och slipper betala dyra förvaltningsavgifter till fondbolagen.

Nästa sak som brukar hindra folk från att handla aktier är rädslan över att deklarera sina affärer. Då kan jag meddela att sedan 2012 har det funnits en sparform i Sverige som heter investeringssparkonto. Det innebär att du äger aktierna men du behöver inte deklarera dina köp eller försäljningar. Enda direkta skillnaden är att du inte kan göra avdrag för eventuella förluster.

Så, nu har du inga skäl att göda banker, rådgivare eller fondbolag längre. Har du inte redan köpt dina första aktier så gör det nu!

Lägg ner lite tid
Politiskt kaos
17 nya miljardärer i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *