Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

elspara pengar

6 tips för att minska elförbrukningen

Denna period på året är elförbrukningen ganska markant högre än sommartid. Det finns dock flera sätt att sänka sin elräkning på. Här kommer sex stycken tips!

1. Ändra ditt beteende.

Har du bestämt dig för att minska din elförbrukning så behöver det inte innebära stora investeringar i energieffektiva produkter. Utan du kan spara rätt mycket pengar bara genom att vara lite mer medveten i dina dagliga handlingar. Släck lamporna i rum som du inte är i, sänk temperaturen inne samt att köra fulla tvätt och diskmaskiner. Det behöver inte kosta pengar för att börja minska elförbrukningen!

2. Byta ut din gamla glödlampor.

Ledlampa spara el

Detta tips kan verkligen ge resultat direkt. Har du gamla glödlampor hemma så se till att ersätta dem med effektiva LED-lampor. Har du många lampor som lyser många timmar per dygn, så kommer du kunna se effekten redan på nästa elräkning. Visst – en lampa kanske kostar 40-100 kronor, men det kommer du utan tvekan spara in under lampans livslängd. En LED-lampa har också betydligt längre livslängd än en traditionell glödlampa.

3. Programmera temperaturen.

Har du tekniska förutsättningar på ditt uppvärmningssystem, alltså att ställa in olika temperaturer under dygnets olika timmar, så rekommenderar jag dig att öppna manualen och läsa igenom hur det fungerar. Det är väldigt onödigt att ha samma temperatur hemma hela dygnet eftersom huset troligen stor tomt cirka 10 timmar per dygn. Hur många timmar per dygn står ditt hus tomt?

4. Lister.

Se till att det inte drar in kall luft från otätade fönster och dörrar. Se också till att det finns lister. Att byta lister är varken speciellt svårt eller dyrt, men det minskar uppvärmningskostnaderna och ger ett behagligare inomhusklimat.

Dörrlist

5. Tilläggsisolera.

Genom att tilläggsisolera sitt hus kan man få betydligt lägre uppvärmningskostnad. Beroende på hur bra isolerat det är så kan detta vara väldigt lönsamt. Jag kommer själv att undersöka detta alternativ under nästa år, då vi har en kall vind som bidrar till att kyla ner övriga huset.

6. Undvik stand-by

Stand-by läge på tv

El-produkter som är i stand-by-läge drar onödig energi varje månad. Se till att stänga av produkterna helt när de inte används. Ett tips är att köpa ett grenuttag med strömbrytare.

Grendosa med strömbrytare, spara el

Ett svar på ”6 tips för att minska elförbrukningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.