Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

aktieutdelningutdelningarutdelningsaktier

Aktieutdelningar

Idag loggade jag in på Avanza och kollade mina historiska aktieutdelningar samt årets utdelningar så här långt.

Aktieutdelningar mellan 2019 och 2022

Som ni ser på bilden ovan har mina aktieutdelningar vuxit ganska så kraftigt de senaste åren, men årets utdelningar kommer nog att hamna strax över 2021 års nivå. Detta då jag har gjort några uttag ur portföljen, men det är häftigt att se hur snabbt utdelningarna ökar efter några år den så kallade snöbollseffekten. Så har du nyss börjat med utdelningsaktier så håll ut. Ge det något år till så kommer du att se resultat.

Vad är en aktieutdelning?

Vad är egentligen en aktieutdelning? Om du är nybörjare på börsen så kanske du har lite funderingar. Förklaring: när du köper aktier på börsen så blir du delägare i det bolaget. Det innebär också att du har rätt till nuvarande och framtida vinster som bolaget förhoppningsvis gör. Ett sätt att dela ut vinsten till sina ägare är genom just aktieutdelning. Det innebär att man delar ut en viss procent av bolagets vinst och de som äger aktier får dela på den summan. Tex 5 kronor per aktie. Detta innebär att du som investerare får en summa utbetalt samtidigt som du behåller dina aktier i bolaget och därmed har rätt till fler framtida aktieutdelningar.
När man tittar på utdelningsaktier så brukar man prata om direktavkastning. Ett exempel, äger du en aktie som kostar 100 kr och bolaget delar ut 5 kronor så är direktavkastningen 5%. (Utdelningen / aktiepris)

Liten heads up tänk på att alla bolag inte lämnar aktieutdelningar, så läs på om bolaget och kolla dess utdelningshistorik. Ett nystartat bolag ger mycket sällan utdelningar eftersom de behöver pengarna för att kunna expandera. Dock ett bolag som funnits länge och har en fungerande och lönsam affärsmodell brukar oftare dela ut en del av vinsten till sina ägare.

Hur ofta ett bolag väljer att dela ut pengar skiljer sig ganska mycket. Historiskt sett så har de flesta bolagen i Sverige delat ut 1 gång per år. Men på senare tid delar fler och fler bolag ut halvårsvis, kvartalsvis eller till och med månatligt.

aktieutdelning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.