Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Atlas CopcoSandvik

Atlas Copco vs Sandvik


Läste en intressant jämförelse mellan de två stora verkstadsjättarna Atlas Copco och Sandvik i pappersupplagan av Dagens Industri.

Där står det att de båda bolagen hade samma börsvärde för fem år sedan men Atlas Copco har kört om Sandvik och har nu dubbelt så stort börsvärde. Kollar man Olof Faxander som är vd på Sandvik så har han inget bra track record och frågan är hur länge får han sitta kvar?

Personligen så tycker jag att ledningen och aktieägarna borde ha tröttnat på honom för länge sedan. Det är nu två och ett halvt år sedan Olof Faxander tog över som vd för Sandvik. Under den tiden har han hunnit med omstruktureringar, sparprogram samt raderat ut en tredjedel utav Sandviks börsvärde. Tittar man på börsens storbolag på börsen i år så kan man tydligt se att Sandvik tillhör en av de största förlorarna.

Men kollar man på Sandviks hemsida så belönas han bra för sitt arbete:

”Verkställande direktören
För koncernchefen och verkställande direktören Olof Faxander utgår från och med 1 januari 2012 årlig fast lön med 10 296 000 SEK samt förmånsvärde av tjänstebostad (januari 2012) och tjänstebil.

Till detta kommer årlig rörlig kontant lön som kan uppgå till maximalt 75 % av den fasta lönen. Den årliga rörliga lönen för 2012 uppgår till 4 299 030 SEK.
Olof Faxanders pensionsålder är 60 år. Till pensionen avsätts varje år en premie om 35 % av den årliga fasta lönen.

Vid eventuell uppsägning från företagets sida har Olof Faxander en uppsägningstid om 24 månader och inget avgångsvederlag.”

Räknar man på ersättningarna så kan man se att Faxander fick ut över en miljon kronor i månaden i lön från Sandvik förra året.

Men ska han ha råd att bo i ett dyrt område i Stockholm, och för att hans fru ska kunna behålla sin Porsche 911 så kanske han behöver ha den lönen…

Jag har inga problem att en duktig vd eller chef får höga ersättningar men en vd som Faxander kan väl knappast vara värd sin lön?

Detta är ju inte heller första gången som Faxander presterar dåligt. Under hans tid som vd för SSAB backade SSAB:s A-aktie med -8% inkl utdelningar medan Stockholmsbörsen var upp +26%(SIX Return Index som är inkl utbetalade aktieutdelningar under perioden).

Kollar man på Sandviks aktiekurs så ser det ännu värre ut. Samt under hans tid som VD för SSAB sköt skuldsättningen i bolaget i höjden och inom Sandvik har hans omstruktureringar och besparingar möts av kritik internt. 

2 svar på ”Atlas Copco vs Sandvik

 • Det kanske är tvärtom. Ser storägarna/styrelsen att det är på väg att bli problem i ett företag så sätter de in Faxander. Han får göra alla impopulära beslut, omorganisationer etc, och får därför bra betalt för att tåla kritiken. När han är klar blir han utbytt och får ett annat impopulärt uppdrag.
  Signalen är i alla fall solklar, blir Faxander VD så ska man sälja aktien, då finns det problem i företaget som kräver kostnadskrävande beslut. Bara en tanke…

  /H

  Svar
 • Vad kommer först? Hönan eller ägget?
  Faxander eller problemen?
  Därom kan kanske de lärde tvistar.
  Lessamt å gräva i e de nog.
  Vänligen /Gis Gustensen

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.