Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

portföljportföljrapport

Avkastning senaste året

Kollar man i backspegeln så trodde jag att de senaste 12 månaderna skulle ha gått betydligt sämre än vad de har gjort.

Anledningen till att jag trodde börsen skulle vara svagare är att börsen har gått starkt under en väldigt lång period samt all ovisshet kring pandemin. Men börsen har fortsatt att utvecklats starkt så jag är glad att jag inte tog beslutet att sälja av och minska min exponering mot aktier.

Grafen nedan visar min avkastning i procent de senaste 12 månaderna.

Som ni ser så är det över mitt långsiktiga mål som är ett snitt på 20% per år. Det är ett högt mål men kollar jag tillbaka från och med 2014 och nu så har min avkastning varit väldigt god. På senare tid har jag även satsat på en högre andel utdelningsaktier och även utdelningarna börjar verkligen växa! Se mitt tidigare inlägg om aktieutdelningarna för 2021 här.

Men hur har det då sett ut på lite längre tid? Ett år är inte så mycket utan man kanske hellre vill se en trend? Både när det gäller index samt min portfölj. Så jag tog och ändrade inställningen och plockade fram en graf som visar de senaste två åren så att man får en bättre överblick.

Grafen över de senaste två åren visare en avkastning på +75%! Det hör inte till vanligheten (även om jag skulle hoppas det). Även detta får varningsklockorna att ringa men jag har ändå inte valt att kliva av.

Utan jag ligger fullinvesterad. Får något år sedan hade jag försökt pricka upp och nedgångarna mer men nu vet jag att det är väldigt svårt samt att man kan missa väldigt mycket tillväxt om man kliver av fel tidpunkt. Så jag satsar hellre på att leta efter fina bolag som jag är trygg med att äga även om konjunkturen svänger.

Men däremot så ”gifter” jag mig inte med mina aktier. Utan om jag inte längre tror på ett bolag eller en VD så har jag inga problem att byta ut det bolaget mot ett annat. Samma sak om ett bolag skulle sänka sin aktieutdelning så är det mycket troligt att jag antingen byter ut det innehavet eller åtminstone slutar att öka/återinvestera aktieutdelningarna i det bolaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.