Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

BitcoinBTC

Bitcoin

Sitter och räknar lite på Bitcoin och mining. Det är väldigt svårt att räkna ut framtida eventuella vinster och om det skulle löna sig att lägga ner tid och pengar på denna valuta eller inte. Dels så svänger valutan och dels så ökar svårighetsgraden så det krävs mer och mer beräkningskraft för att hålla på med mining.

Det finns ju inte direkt någon större historik av digitala valutor så det är svårt att veta om detta är en bubbla eller om Bitcoin (BTC) kommer vara en valuta att räkna med även om några år. I så fall är det garanterat lönsamt att hoppa på tåget nu. Men det kan lika gärna vara försent och att vi snart får se en nedgång i efterfrågan och priset på BTC.

Men personligen så låter jag min lilla miner stå på att jobba lite så får vi se om det är en lönsam hobby eller inte om något år.

Men jag tror att digitala valutor kommer vi få se mer och mer under de kommande åren. Samt någon digital valuta kommer med största sannolikhet bli allmänt accepterad men frågan är om det verkligen är Bitcoin eller om det kommer komma en bättre valuta längre fram.


Bitcoin från Wikipedia
Bitcoin (av ”bit” och engelska ”coin” = mynt) är en digital valuta skapad 2009 av Satoshi Nakamoto (troligtvis en pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part.[1] Bitcoin är en implementation av kryptovaluta, ett koncept först beskrivet 1998 av Wei Dai på mailinglistan Cypherpunk.[2] Namnet avser även den open source-mjukvara Nakamoto designat som använder valutan och det P2P-nätverk användarna av mjukvaran bildar.

Till skillnad från många andra valutor så förlitar sig inte Bitcoin på någon central utfärdare i form av exempelvis en centralbank, vilket skyddar mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. För att upprätthålla säkerhet och sekretess förlitar sig Bitcoin på kryptografi och använder sig av en distribuerad databas utspridd över de noder som utgör P2P-nätverket för att journalföra transaktioner. Detta syftar även till att exempelvis säkerställa att valutan endast kan spenderas av dess ägare samt oåterkallerligen försvinner från nämnda ägares digitala ”plånbok” och därmed bara kan spenderas en gång.[1]

Bitcoins design tillåter mer eller mindre anonymt ägande och överförande av värden genom P2P-nätverket. Varje användares bitcoins sparas i en plånboksfil tillsammans med ett godtyckligt antal bitcoinadresser. Plånboksfilen kan sparas på användarens dator eller hos en tredje part som erbjuder en sådan tjänst. I båda fallen kan bitcoins skickas över Internet till vem som helst med en bitcoinadress. Bitcoins P2P-topologi och avsaknad av central administration gör det omöjligt för exempelvis myndigheter att artificiellt manipulera värdet av bitcoins eller framkalla inflation genom att producera fler av dem.

3 svar på ”Bitcoin

  • Intressant att du håller på både med akiter och btc mining. Gör samma sak själv. Och vad jag har sett så tycker de flesta som håller på med aktier att btc är strunt.

    Har själv en BFL miner och några grafikkort som sitter och tuggar. Tycker att det är en investering som är roligare då man själv kan sitta och pilla med det. Även om det kanske inte gör mig till miljonär 😉

    Svar
  • Vore intressant att höra hur det har gått hittils. dvs hur mycket har ni satsat på att mina och vad har det gett, har ni hittat några bitcoins? har ej själv försökt med bitcoins men nog aktier.
    H. Nyfiken

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.