Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

bli rik

Bli rik fast man har låg lön?

Kan det vara möjligt att bli rik fast man har en låg lön? Absolut säger jag.

Jag vet många personer som har höga löner men ändå inte lyckas bygga upp något kapital.
Anledningen till det är att de bara låter sina utgifter öka i takt med att deras inkomster blir större.

T.ex. en person som lyckas höjda lönen med t.ex. 3000 i månaden tänker ofta vad ska jag göra med dessa pengar? Ny bil? Ny tv? En resa?

I stället borde man tänka: Hur ska jag investera dessa extra pengar jag får in varje månad?
3000 extra i månaden blir 36 000 extra per år och att öka sitt sparande med 36 000 kr per år är inte dåligt.

Så även om man har en lägre inkomst så kan man genom att hålla nere sina kostnader och vara målinriktad ofta spara mer än en person med högre inkomst som inte håller i pengarna.

För en person med en tajt budget som inte har så mycket över är det viktigt att maximera avkastningen på varje krona. Så jämför bankkonton, 3% ränta på t.ex. hoistspar är betydligt bättre än t.ex. 0,10% på ditt lönekonto. Se till att lösa dyra krediter så fort som möjlig och börja investera så dina pengar börjar jobba för dig.

När man har ett litet kapital kan det vara en god idé att vara lite mer aggressiv i sitt investerande i början för att bygga en bra grund. Men kom ihåg att ett aggressivt investerande inte är samma sak om ett idiotiskt investerande. Ta kalkylerade risker och var påläst.

En bra idé är att vara aggressiv när kurserna på aktiemarknaden är nedpressade. De priserna gäller just nu och inte för alltid.

Vad är du för en typ av investerare? Satsar du när du ser köptillfällen eller sitter du vid sidan av och ser hur andra investerare tjänar pengar?

Om du vill tjäna mer än andra så måste du också ta högre risker.

Jag vet att många säger att Warren Buffet och aktiestinsen inte har tagit några risker… Det är fel. Aktiestinsen har tagit lån för att få högre avkastning och Warren Buffet var aggressiv i sina placeringar som ung.

______________________

Den nya överklassen

Så här ser min portfölj ut just nu

Varför är det så viktigt med ett buffertsparande?

Cashflow 101

PPM utveckling 1 år

Populäraste ekonomibloggarna just nu

Ett svar på ”Bli rik fast man har låg lön?

  • Viktigt att inte redan ha allt i aktier när det som nu kanske är köpläge.
    För oss småsparare tror jag oxå det är viktigt att ha en plan för när man skall sälja. Själv tog jag ett beslut att sälja om jag tappat 20% men när jag var där så tvekade jag o nu e förlusten 40% , fast inte förrän jag säljer förståss. 🙂

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.