Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

börsenreflektionerutveckling

Börskrasch

Det finns nog bara ett ord som kan beskriva situationen som vi befinner oss i just nu och det är ordet börskrasch.

Jag har varit med om stora nedgångar tidigare men denna nedgång kom väldigt snabbt och kraftfullt. Men egentligen är det inte så konstigt eftersom det har blivit tvärstopp. Från en vecka till en annan. Det är tomt på gatorna, restauranger gapar tomma, konferensanläggningar och hotell är mer eller mindre öde. Listan kan göras lång, det är helt enkelt tvärstopp.

Den stora frågan är hur länge kommer det att pågå och hur många bolag har tillräckligt stor kassa? Kommer vi se massiva varselvågor eller kommer det snart att vända?

Dessvärre har ingen svaret på alla frågor utan vi får helt enkelt vänta och se hur allt utvecklas. Som vanligt vid dåliga tider så kommer det dyka upp fantastiska lägen för de som har stora kassor. Antingen om man är privatsparare med stor kassa vid sidan av börsen eller för företag som har möjlighet att köpa upp andra bolag som krisar.

Loggar man in och kollar sin portfölj så möts man av en mindre trevlig syn, men jag tror att det kommer att vända rätt snabbt när karantänerna försvinner. Det gäller dock att bolagen är uthålliga och det är ingen hemlighet att flera bolag kommer behöva kasta in handduken.

Min portfölj

Den här vyn möts jag av när jag loggar in på Avanza.

Det vill säga en nedgång i år på drygt 25 procent. Kollar man istället på de senaste 12 månaderna så ligger jag fortfarande på plus.
Här ser man också hur brant nedgången har varit.

Jag försöker analysera och förutspå hur börsen ska reagera närmaste dagarna men det är svårt. Min första tanken är att det är billigt just nu och vi borde gå upp. Men sen inser jag att många bolag helt har tappat sina intäkter men sitter kvar med sina utgifter. Då målas det upp en betydligt mer negativ bild för framtiden. Kommentera gärna vad du tror om börsen på både kort och långt perspektiv.

2 svar på ”Börskrasch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.