Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Bostadsbubblafastigheterlägenhet

Bostadsbubbla?

Just nu håller jag på att buda på en bostadsrätt i Göteborg. I dagsläget bor jag i en hyresrätt.

När man pratar om att man ska köpa en lägenhet så är det flera runt omkring mig som talar om en bostadsbubbla.

Men hur orolig ska man egentligen vara?

Personligen så letar jag lägenhet i Göteborg. Kollar man prisutvecklingen på bostäder i Västra Götaland senaste året så har priserna ökat med 8%.

Så länge det inte blir stora varsel i Sverige och/eller i omvärlden så tror jag att priserna kommer att bestå.

Visst det finns flera orosmoment i världsekonomin men den viktigaste faktorn för bostadspriserna är om människor har jobb eller inte.

________________
Mina innehav
Viktiga datum 2013
Utveckling förra året
Mål för 2013

7 svar på ”Bostadsbubbla?

 • Nu är jag långt ifrån expert på Gbg.

  Men den absolut största risken generellt när det gäller bopriserna är att bankerna stryper sin utlåning till privatpersoner i för snabb takt.

  Självklart påverkar varsel osv, men folk måste bo någonstans och det råder stor brist på bostäder. Eftersom vi inte har marknadshyror är det svårt att jämföra vad en hyresrätt med motsvarande standard kostar att hyra vilket annars brukar vara ett riktmärke internationellt. From nu kommer man dock kunna kika på vad folk tar ut i andra hand.

  I stockholm kostar exempelvis en etta ca 12 000 kr i andrahand, 30 kvm. Att köpa motsvarande lägenhet kostar ca 2 000 000 kr, med en ränta på 3,5 %, 75 % belåning blir räntekostnaden innan ränteavdrag 4 375 kr, låt oss säga att avgiften är 2 000 kr. Innebär en besparing på nästan 6 000 kr att köpa vs att hyra i andrahand.

  I USA där jag själv just nu investerar är skillnaden än större mellan att köpa och att hyra, där finns dock problemet jag beskriver att folk efter finanskrisen ännu inte får låna, vilket ser en enorm press på priserna nedåt.

  //Property investor
  Bloggar om fastighetsinvesteringar utomlands och vägen mot att kunna leva på passiva inkomster inom 10 år.

  Svar
 • Tack för intressant kommentar.

  Tror det kommer bli lönsamt att äga lägenheten under några år sedan hyra ut den.

  Ska kolla in din blogg 🙂

  Svar
 • Synd att lägenheten du kollat på har dragit iväg så i pris…

  Svar
 • Tror inte du behöver oroa dig den närmsta tiden. Dock så borde man införa större krav på amortering snarare än något annat.

  Kom gärna förbi http://www.diforum.se och diskutera med mig där.

  Tack för en bra blogg.

  Svar
 • Samtidigt kan man säga att dom det i Göteborg har fortsatt uppåt när stora delar har klingat av lite så är det bäddat för större prisfall där. Jag tror inte heller att det blir några enorma nedgångar utan stora uppsägningar eller kraftiga förändringar utav bolånemarknaden. Samtidigt är det ju så att ibland så bär det bara av nedåt och om ett allmänt tänk etablerar sig att varje lägenhet kommer vara billigare imorgon, då blir det tufft att hålla priserna uppe.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.