Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Combigene

CombiGene

Ett av mina mer riskfyllda innehav rusar idag. Det är CombiGene som just nu är upp +10,20% efter ett mycket positivt pressmeddelande.

CombiGene: Patent godkänt i 10 europeiska länder

Validering av CombiGenes europeiska patent (EPO) är nu slutförd och det har därmed vunnit laga kraft i 10 europeiska länder, inklusive bl a Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien.

Patentets engelska titel är ”Use of nucleic acid sequences for the treatment of neurological and psychiatric diseases, vectors and compositions” och avser alltså användningen av nukleinsyrasekvenser, vektorer och sammansättningar för att behandla neurologiska och psykiatriska sjukdomar. Exempel på nukleinsyrasekvenser är neurotransmittorerna galanin och NPY samt NPY-receptorerna Y2 och Y5. Under 2015 fokuserar CombiGene dock på kombinationen av NPY och Y2 och att driva detta projekt från den nuvarande prekliniska fasen till den första studien i människa vilken kan startas tidigast under 2017.
Uppfinnarna bakom patentet är Merab Kokaia vid Lunds Universitet och David Woldbye vid Köpenhamns Universitet, vilka även är de vetenskapliga grundarna bakom bolaget. Att godkännande från europeiska patentverket (EPO) erhållits och att den s k valideringen skulle inledas meddelades i ett pressmeddelande från CombiGene daterat 17 december 2014, men inte vilka länder som hade valts. Länderna som nu är klara är Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland, vilka tillsammans har över 400 miljoner invånare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.