Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

mynt

De nya mynten är värdelösa

Igår fick jag tillbaka en 1-krona när jag handlade, och jag behövde verkligen anstränga mig att se vad det för mynt. Då tänkte jag att om jag, som är drygt 30 år, har svårt att se vad det står – hur svårt är det inte då för våra pensionärer? Vår 1-krona idag med sina mörka yta, gör att det nästan är omöjligt att urskilja texten på myntet – bara det blir lite, lite slitet.

Så här såg myntet som jag fick tillbaka ut:

Myntet ovan ser inte speciellt roligt ut, porträttet är nästan borta – och då är detta mynt endast två år gammalt! Tänk dig hur samma mynt ser ut om 5 år och bytt ägare flera gånger med allt slitage som det innebär. Det kommer att tas upp och ner ur kassalådor, plånböcker och gnidas mot andra mynt.

Jag roade mig och letade upp lite gamla 1-kronor i byrålådan.


(Tillverkat år från vänster: 2016, 1990, 1969 samt 1898)

Som ni ser på bilden är dessa i bra skick oavsett om de är cirka 30 år gamla eller över 100 år! De nya mynten är med största sannolikhet helt oläsliga om 10-15 år. Självklart finns det gamla mynt som ser sämre ut än de jag hade. Men de går fortfarande att läsa fast de har lite märken av slitage, är missfärgade eller liknande.

Hade jag varit beställare av mynt, så hade jag reklamerat dessa omgående. Det kan inte vara meningen att mynten ska vara nästan oläsliga efter bara något år?

Tänk då hur dessa mynt ser ut om 10 år?

Eller så planerar riksbanken att alla mynt ska vara borta inom 10 år… Som skattebetalare tycker jag dock att de nya mynten borde reklameras. Vilket annat land, än Sverige, skulle gå med på denna låga kvalité av helt nya mynt?

Lite fakta:

Nya 1-kronan 2016 ->

Färg: Koppar
Metallinnehåll: Kopparpläterat stål, det vill säga en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar
Vikt: 3,60 gram
Diameter: 19,50 millimeter
Tjocklek: 1,79 millimeter
Rand: Räfflad
Formgivare: Ernst Nordin

1-krona 1976 – 2000

Färg: Silver
Metallinnehåll: Legering av koppar och nickel
Vikt: 7,00 gram
Diameter: 25,00 millimeter
Tjocklek: 1,88 millimeter
Rand: Räfflad

 

Läs mer om de nya mynten: Forskarens varning: Nya mynten kan rosta – och bli obrukbara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.