Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

bli rik

Du kan bli rik

Du kan bli rik bara du bestämmer dig för det!

Visst det är inte enkelt men har man motivationen och verkligen lägger ner energi på att försöka bli rik så kan man lyckas.

Men det kan behövas ett uppvaknande. Se tex på Lyxfällan. Där har deltagarna blundat för sin ekonomi under en längre tid. Men när de väl tar tag i det och får coachning så lyckas det flesta deltagarna att vända den negativa spiralen och får ordning på sin ekonomi.

Vissa presterar till och med bättre än vad programledarna trodde. Detta är troligen för att när man väl börjar sparar och ser hur pengarna växer så blir man extra motiverad.

Jag vet själv hur tråkigt det är när man börjar spara när man själv kanske bara har någon tusenlapp då händer det inte så mycket. Men då gäller det att motivera sig för efter några månader/år så börjar det verkligen hända saker. (ränta på ränta och utdelningar)

Så ta tag i den ekonomi nu!

Saker du kan börja med direkt.

Uppskatta det du har.
Uppskatta de sakerna du har istället för att köpa nytt hela tiden. Har du tex en fungerande tjock-tv behöver du då verkligen byta ut den mot en platt-tv? Varför inte vänta tills den gamla går sönder. Tycker du din dator går långsamt? Försök att rensa den och kanske köpa till lite extra minne istället för att köpa en ny för ca 7000 kronor. Behöver du verkligen köpa nya kläder? Gå igenom garderoben kanske hittar du några kläder som du har glömt bort.

Akta dig för kreditkort.

Fundera på om du verkligen behöver alla dina kreditkort? Om inte så avsluta dem. Kanske kan du även minska kreditgränsen på dina befintliga så att du inte kan skapa stora skulder. Se även till att betala av eventuella kreditkortsskulder så fort som möjligt.

Betala av dina lån.
Försök att betala av dina lån så fort som möjligt. Om du har flera lån betala av de med högst ränta först. Kolla även om du har möjligheten att baka ihop alla dina lån till ett större lån med lägre ränta.

Ät mer hemma.
Genom att äta mer mat hemma istället för på restaurang så sparar du mycket pengar. Glöm inte heller bort matlådan det är dyrt att äta lunch ute 5 dagar i veckan.

Alla dessa tips gör att du får en sundare ekonomi. På det sättet mår man bättre och får möjlighet att investera och på så sätt sakta bygga upp en förmögenhet. Men tänk på att det inte går över en natt utan du måste ge det tid. Se på Buffet eller aktiestinsen de är inte direkt unga…

Så med hjälp utav smart investerande samt tid så kan du bli rik. Eller i alla fall få en sund ekonomi där du inte behöver oroa dig för din framtida ekonomiska ställning.

Sen väljer man ju själv hur extrem man vill vara i sitt sparande. Jag kan erkänna att jag inte är allt för bra på att spara. Äter alldeles för mycket mat ute och har nyligen köpt en ny TV…(LED)

Men det gäller att hitta en bra balans mellan sparande och konsumtion som passar in i den livssituation man har. Jag vet att det finns vissa som lever på nudlar, soppor mm hela veckorna för att kunna spara så mycket pengar som möjligt. Grymt bra jobbat av dem men jag hade inte klarat det.

Men jag siktar på att spara ca 1/4 av min lön varje månad. Större delen av de pengarna placerar jag i aktier. Både högriskaktier men också stabila bolag med hög direktavkastning. På det sättet så får jag förhoppningsvis största möjliga avkastning till en rimlig risknivå.

______________________

Aspiro

Jays

Nästan omöjligt att bli rik på arbete

Summering av 2011

Investeringsstrategi

20 aktieutdelningar i år

Förluster

Aktuell fördelning i portföljen

En lista över ekonomibloggar

Det är spännande tider nu

Mackmyra – jag håller mig till flaskan

Köpt mina första onoterade aktier

Bli rik fast man har låg lön?

Varför är det så viktigt med ett buffertsparande?

3 svar på ”Du kan bli rik

  • Riktigt bra tankar du har här! Tror precis som du att många ger upp för lätt i början när det "bara" handlar om några tusenlappar. Men räntapåränta sägs ju vara ett av underverken så det gäller att ha tålamod 🙂

    Svar
  • Du tar upp de stegen som vi jobbar mot nu.
    Vår ekonomi var som en trasmatta i maj2011, nu är vi verkligen på rätt väg. Jag började blogga för att det skulle bli min spark i baken att ta tag i ekonomin.

    Ska bli kul att se hur vår ekonomi kommer att utevkla sig. Tack för en bra blogg.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.