Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Ed Seykota

Ed Seykota

Ed Seykota en av världens bästa traders ?

I början av 1970-talet anställdes Ed Seykota som mäklare på en amerikansk mäklarfirma. Tidigt under sin anställning utvecklade han det första mekaniska tradingsystemet för sina klienter. Detta system var mycket vinstgivande.

När han såg resultatet så började Seykota att förvalta sina egna konton samt ett handfull andra konton på egen hand. Under denna period visade Ed Seykota upp en otrolig avkastning. Exempelvis så ökade ett av kontona med över 250 000 procent under 16 års tid.

Men hur började egentligen Ed Seykotas karriär?

Ed fick som sagt sitt första jobb på en stor mäklarfirma i börjar av 1970-talet. Ed började använda en dator på företaget som användes för kundernas depåsammanställningar. På denna dator började Ed testa och utveckla sina egna tradingssystem på helgerna. Under ett halvårs tid testade han flera hundra olika variationer på fyra enkla tradingsystem på 10 års kurshistorik på 10 olika råvaror. Resultaten visade att det skulle gå att tjäna stora pengar på dessa trendföljande system.

Ed Seykotas jobb på mäklarfirman var väldigt simpelt. Hans uppgift var att ladda upp nya pappersrullar i Reutermaskinerna när dessa började ta slut. Efter ett tag blev ledningen på företaget intresserade av Eds arbete och utveckling av tradingsystem. Det ledde till att Ed fick börja förvalta kundernas pengar enligt hans system. Systemet tog fram köp och sälj signaler i de olika råvarorna men man behövde göra avsluten manuellt. Men förvaltarna på företaget följde inte alla signaler som Eds system presenterade. Detta ledde till att kundernas tillgångar minskade. Ed valde att sluta på firman eftersom förvaltarna inte följde hans system till 100 procent.

Men Ed fortsatte att utveckla och använda sina system. Ett exempel på ett av kontona som Ed förvaltade ökade i värde från 5000 dollar till över 15 miljoner dollar.

Många människor kontaktade Ed och frågade om han kunde förvalta deras pengar. Men Ed sa nej till de flesta.

För några år sedan när man intervjuade Ed så fick han frågan om vad som är viktigast för att kunna bli en framgångsrik trader och svarade: ”(1) cutting losses, (2) cutting losses, (3) cutting losses.

Ed Seykotas tradingregler:

1. ”Kapa förlusterna” (Cut losses)
2. Behålla vinnarna
3. Riskera inte mer än 5 procent av ditt kapital per affär
4. Följ reglerna utan att ifrågasätt dem
5. Du ska veta när du ska bryta mot reglerna

2 svar på ”Ed Seykota

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.