Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

aktierEpiroc

Epiroc börjar handlas på måndag

I onsdags så avknoppades Epiroc från Atlas Copco och på måndag börjar bolaget handlas på börsen. Det ska bli spännande att se till vilken börskurs. Det är en liten speciell händelse när ett av börsens äldsta bolag nu delas upp och avknoppningen blir självständig.

Vad innehåller då avknoppningen?
Det nya bolaget kommer fokusera främst på utrustning för gruv och bergsbrytning. Bolaget själva menar att det finns en stor samt ökad efterfrågan av denna utrustning i samband med att urbaniseringen globalt ökar, vilket ökar behovet och metaller och därmed gruvor.

Kollar man på intäkterna hittills under 2018 så har de ökat med hela 11 procent. Bolaget visar också upp god lönsamhet fast de haft stora engångskostnader i samband med avknoppningen och börsnoteringen.

Så här såg Atlas börskurs ut i samband med att man avskilde Epiroc.

Atlas börskurs

Även om säkert många gamla aktieägare till Atlas kommer sälja sina Epiroc aktier på måndag så kommer det även finnas ett stort sug från nya investerare som vill komma åt ”kronjuvelen” från Atlas Copco. Tittar man på andra liknande avknoppningar som skett på börsen så brukar det avknoppade bolaget gå starkt på börsen som i tex SCA och Getinges fall.

I samband med noteringen så ser bolaget ut att få ett börsvärde på cirka 120 miljarder kronor. Kollar man olika prognoser över börskursen inför måndagen så pendlar den mellan 68 och 100 kronor. Tippar själv på att aktiekursen kommer stänga på över 90 kronor på måndag. Jag har inte några Atlas aktier men jag har sugen på att ta in Epiroc i portföljen. Men frågan är om det är läge nu när det är en hype eller om det blir billigare om man väntar till en eventuell sättningen på börsen?

Så här beskriver Epiroc sig själva:

”Det här är Epiroc

Epiroc är en ledande produktivitetspartner för gruv-, infrastruktur- och naturresursindustrierna. Epiroc utvecklar och tillverkar innovativa borraggregat, bergbrytnings- och anläggningsutrustning med spjutspetsteknik samt tillhandahåller service och förbrukningsartiklar i världsklass. Företaget grundades i Stockholm och har hängiven personal som hjälper och samarbetar med kunder i fler än 150 länder.” (länk)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.