Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

pension

Få högre pension

Ofta kan man läsa i tidningarna om pensionärer som får väldigt lite i plånboken efter ett helt arbetsliv. (exempel på artikel från aftonbladet)

Det finns massa tips på hur man kan öka sin pension och många tips innebär att jobba längre, men det tycker i all fall inte jag låter speciellt lockande. Personligen tycker jag att man bör få en bra pension efter ett långt arbetsliv.

Ett sätt att öka pensionen är att se till att ha ett bra avtal så att man får mycket i tjänstepension – tjänstepensionen ger i genomsnitt 25 procent av den totala pensionen.

Ett annat sätt är att få hög avkastning på dina PPM-fonder. Hur ofta byter du fonder och kollar hur det går för dina nuvarande?

Jag försöker gå igenom fonderna och byta med cirka 3 månaders mellanrum, det brukar ta cirka 30 minuter och det kan ge många tusenlappar när det väl är dags att börja plocka ut pensionen.

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen. Du väljer själv om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.” – pensionsmyndigheten.se

PPM

Hittills i år är avkastningen +13,9% vilket är helt okej. Lyckas jag med att få minst 10% i snitt under alla år så är jag nöjd.


Min avkastning under 2020 blev +24% vilket jag är riktigt nöjd med. De fonder som gav mig avkastning under förra året var fonder inom hållbarenergi samt teknikfonder.

Mitt enskilt bästa år var 2009, då avkastningen blev +62%. Då var det BRIC-fonder som ökade rejält. (BRIC = Brasilien, Ryssland, Kina (China) och Indien.)

Mitt sämsta år var även mitt första inom PPM och även det året som börsen föll med -39% (Finanskrisen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.