Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Sandvik

Faxander lämnar

Då kom dagen som många har väntat på. Faxander får sparken från Sandvik. Tittar man på utvecklingen på Sandviks aktie samt de beslut som Faxander velat göra men blev stoppat av styrelsen så var det inte så konstigt att han till slut fick foten. Men det borde ha skett tidigare.

Faxander har fått mycket kritik under sina år som VD för Sandvik. Det beslut som har fått mest kritiska röster att protestera var Faxanders beslut att flytta huvudkontoret från Sandviken där det funnits sedan starten till Stockholm.

Men Faxander behöver inte skära ner på sina privata utgifter bara för att får sparken för han kommer ha full lön i 24 månader till. Det motsvarar cirka 22 miljoner kronor. Han kommer även under den perioden få stora pensionsavsättningen så totalt hamnar ersättningen på närmare 30 miljoner kronor. Sedan Faxander tog över som VD 2011 har han kvitterat ut cirka 52,5 miljoner i lön och bonusar. Väldigt bra betalt för en VD som inte har presterat.

Under tiden som Faxander var VD så steg inte Sandviks aktie i takt med konkurrenterna utan aktieägarna har fått sett sina aktier sjunka med ca 27 procent under den period Faxander hållit i taktpinnen.

Den nya VD:n som börjar i november heter Björn Rosengren och har ett bra track-record.

Han kommer senast från Wärtsilä. Där han varit VD sedan 2011. Det vill säga lika länge som Faxander varit VD för Sanvik.

Under den perioden föll Sandviks aktie med ca 27 procent medans Wärtsilä aktie steg med 111 procent.

Wärtsilä-aktien sjönk när beskedet nådde marknaden till skillnad från Sandviks aktie som steg på beskedet att den nuvarande VD:n lämnar.

Detta är ju inte heller första gången som Faxander presterar dåligt. Under hans tid som vd för SSAB backade SSAB:s A-aktie med -8% inkl utdelningar medan Stockholmsbörsen var upp +26%(SIX Return Index som är inkl utbetalade aktieutdelningar under perioden).

Lägg ner lite tid
Politiskt kaos
17 nya miljardärer i Sverige

Ett svar på ”Faxander lämnar

  • Lite orättvist att skylla på Faxander för huvudkontorsflytten. Det beslutet kom garanterat med arbetsbeskrivningen för Nyrén. Faxanders stora fel är snarare att han gjort "då är det mitt huvud som rullar" till Sandikvsanställdas nya catch phrase.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.