Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

annons

Fördelar med att sälja faktura till factoringbolag

Hur man ska öka sin cashflow är en fråga som både nya och etablerade företag ställer sig. Många gånger så kan det vara den långsamma betalningstakten som gör att man inte expanderar så som man skulle vilja göra. Det innebär att företaget inte är så lönsamt som möjligt och då finns det god anledning till att se på möjliga metoder för att få in pengarna för beställningar lite snabbare. Ett sätt som kan fungerar bra särskilt för mindre och medelstora företag är factoring. Det här är på intet sätt något nytt och man kan finna factoringbolag som köper fakturor till riktigt goda villkor. Samarbetet kan leda till flera fördelar, och det är bra att vara medveten om dessa så att man väljer rätt tjänst för att sälja faktura.
Här är några av de fördelar som du bör få om du väljer att sälja fakturor till en seriös fakturatjänst.


Få betalt på en gång

Den främsta anledningen till att så många väljer att sälja fakturor är att man på så vis får pengarna för uppdraget, eller produkten, som man säljer på en gång. Factoringbolaget köper räkningen mot en mindre avgift. Denna avgift ska inte vara större än att man har råd med kostnaden. När man får pengarna snabbare så kan man ju tjäna en hel del på detta så även om det kostar en slant att sälja fakturan så kan det vara det värt. När man väl har valt en samarbetspartner så ska man kunna få ut pengarna för fakturan samma dag som beställningen läggs in. På så vis så har man genast kapitalet som krävs för att ge tjänsten eller tillverka produkten.

Mindre administrativt arbete

När man inte själv måste jobba med räkningar till kunder så spar man tid. Man slipper en hel del administrativt arbete. Det här kan vara en stor fördel. Detta särskilt för mindre företag där man inte har en ekonomiavdelning där specialister på ekonomi jobbar. I mindre företag så behöver man alla resurser som finns till den faktiska produktioner eller de tjänster som man erbjuder så arbetet med fakturering kan ses som något av ett ok då man så väl behöver tiden till annat.

Hjälp med obetalda fakturor

Alla företag stöter på kunderna som inte betalar i tid. Orsaken är sällan kriminell. Men att sitta och skicka påminnelser eller ta hand om inkassoåtgärder är inte särskilt roligt. Man måste lägga stor tid på detta och det kan också göra att man förlorar en kund som blir irriterad på hur man påminner. Ett bra factoringbolag som köper fakturor kommer att erbjuda bästa möjliga stöd vad gäller uteblivna betalningar. De håller god ton så att en bra kund som bara är lite seg med att betala inte blir stött. Dessutom så klarar de av inkasso då det behövs och även detta görs på ett snyggt sätt så att man inte får dåligt rykte för att hanteringen av obetalda räkningar är för omild. Hade man själv fått ta hand om denna bit så hade man kanske avslutat ett samarbete med en stadig kund helt enkelt för att man inte hinner med att driva in betalningar.

Möjlighet att använda tjänsten flexibelt

Det är verkligen bra att kunna sälja faktura då man behöver det. När man väljer ett företag som kan köpa faktura på ett flexibelt sätt så behöver man inte sälja samtliga fakturor och heller inte regelbundet. Man kan välja att sälja någon faktura då och då eller kanske alla som man har för att tjänsten gör hanteringen så smidig. När man startar verksamheten så kanske man använder sig av factoring lite mer massivt och när företaget får fart så kan man välja att dra ner på denna hjälp då den inte längre behövs på samma sätt.


Mer pengar till investeringar

För att få mer pengar till investeringar så kan man ta lån eller försöka hitta någon som kan investera i företaget. Det här är dock åtgärder som kommer med krav. Man måste betala tillbaka lånet med ränta, och en investerare vill för det mesta komma med egna synpunkter om hur företaget ska drivas. Men när man får in extra pengar genom att sälja fakturor så slipper man dessa krav. Snabbare inflöde av pengar kan göra det möjligt att investera och utveckla verksamheten. På så vis så kan man få fler kunder och i slutändan se större inkomster.

Smartare betalningstjänster till kunder

Något som man inte alltid tänker på är att factoringbolag har möjlighet att erbjuda fler betalningsalternativ än vad man själv har. Kunderna får fler alternativ och helt enkelt en bättre betalningstjänst. Det gör att man upplevs som ett bra val för den typ av tjänst eller vara som man säljer och då kan det leda till fler affärer.

Hög säkerhet

Ett bra factoringbolag kommer att ta kreditrisken på fakturorna så man får faktiskt högre säkerhet då man väljer att sälja fakturor. Det gör att man vågar lita mer på nya kundsamarbeten och på så vis så kan man expandera utan att ta onödiga risker. Bolaget som köper faktura har erfarenheten och verktygen som krävs för att undersöka att den faktura man vill säga är solid nog. Om det finns tveksamheten omkring en viss kund så tjänar man på att få stödet från factoringtjänsten som gör det tydligt när en faktura inte är av intresse. Det gör ju att man själv kan inse när det eventuellt är dags att avsluta en viss kundrelation och inte fortsatt ta risken att sitta med obetalda fakturor som man varken har tid eller kraft att strida om.sponsrat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.