Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

förluster

Förluster

Det är aldrig roligt att se värdet på sin portfölj minska. För något år sedan var jag mer ”rädd” för det. Jag sålde direkt om en aktie föll under en förutbestämd nivå och jag visste alltid hur mycket plus eller minus jag låg på portföljen eller ett enskilt innehav.

Numera bryr jag mig inte alls lika mycket om svängningarna på marknaden. Dels är jag mer van att se värdet pendla samt att jag inte är lika kortsiktig längre.

En annan anledning till att jag inte bryr mig lika mycket om nedgångar längre är att jag satsar mer på utdelningsaktier och en nedgång nu ger mig snarare billigare tillfällen att öka i stabila bolag.

Sen finns det tillfällen då portföljen kan ta rejäla smällar tex som vid IT-bubblan, finanskrisen eller nära enskilda bolag kraschar.

Tillfällen som dessa är svåra att skydda sig emot men man kan göra vissa förebyggande åtgärder:

Inte lägga alla ägg i samma korg. Dvs satsa inte allt på en aktie. Tex allt på Telia. Sprid dina risker. Ha minst fem innehav.

Satsa inte allt på samma bransch. Tex om det börjar storma i fastighetssektorn vill man inte endast ha fastighetsaktier. Så sprid dina investeringar inom olika branscher.

Om man har möjlighet kan det även vara smart att investera i fler länder än ett samt även i en annan valuta. Då sprider man sina risker ytterligare.

Sen är det aldrig roligt att ta en förlust.
Men ser framtiden mörk ut för bolaget ta förlusten så snabbt som möjligt även om det tar emot. Det är alltid bättre att sälja med 20% förlust än 90% förlust.

______________________

Aktuell fördelning i portföljen

En lista över ekonomibloggar

Utdelning nummer 19

Det är spännande tider nu

Mackmyra – jag håller mig till flaskan

Köpt mina första onoterade aktier

Investeringsstrategi

Bli rik fast man har låg lön?

Varför är det så viktigt med ett buffertsparande?

Populäraste ekonomibloggarna just nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.