Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Greklandnyheterreflektioner

Fortfarande stängda banker

I Grekland håller fortfarande bankerna stängt. Situationen börjar verkligen bli ohållbar för invånarna som lider av pengabrist. Bankkontoren håller stängt och kontantuttagen är hårt reglerade.

För greker utomlands är det ännu värre. De flesta grekiska bankkorten funkar inte längre utomlands vilket gör att turister, studenter och affärsresenärer inte kan betala för sig. Detta har inneburit att många greker har behövt vänt sig till sina ambassader efter hjälp.

ECB som har stöttat de grekiska bankerna med mycket kapital har stängt sina kranar. De väntar på ett eventuellt nytt avtal med Grekland innan de kastar in mer av skattebetalarnas pengar i Grekland.

Att stötta Grekland med mer pengar just nu innan en ny uppgörelse kan jämföras med att kasta in pengarna i ett svart hål.

Skulle bankerna och Grekland släppa på sina restriktioner vad det gäller uttag så hade det med största sannolikhet blivit en bankrusning. Det hade inte de kapitalsvaga bankerna klarat av och då hade vi fått sett flera Grekiska banker gå omkull.

Just nu är premiärminister Alexis Tsipras i Bryssel och möter EU-parlamentet. Det ska bli intressant att få höra vilka reformer han kommer med samt om övriga länder tycker att det räcker.

Jag hoppas att EU-länderna är tuffa och verkligen kräver stora åtstramningar i Grekland innan det ens blir på tal att låna ut mer pengar. För vi ska inte bara vara snälla och ”ge bort” pengar till Grekland eftersom de har bevisat att de inte kan hantera det.

Det är bara att jämföra situationen till ett skuldsatt hushåll som inte betalar sina räkningar. Hade banken lånat ut mer pengar till dem bara för att deras pengar inte räcker till för att betala sina tidigare lån och sina dyra utgifter?

Svaret är nej och jag hoppas att EU även säger nej till nya pengar till Grekland.

Utvalda inlägg: 

Kommer bankerna införa avgifter?
Lägg ner lite tid
Politiskt kaos
17 nya miljardärer i Sverige

3 svar på ”Fortfarande stängda banker

 • Satt och tittade en liten stund på livesändningen. Undrar hur utgången blir, rörigt värre.

  Svar
 • Hej
  Jag tycker att det är ganska onyanserat.
  Grekland har minskat sin underskottenormt de sista år.
  de har nu en "primary" överskott, vilket var det EU ville innan man skulle omstrukturera skulden (och nu kommer nya krav)
  Det finns också politiska aspekter i detta. Tyskland lekar större Bror men de Fick aldrig betala tillbaka sina skulder (två gånger) fast de hade större skulder än Grekland.
  I 90-talet blev det också hela EU som finansierade att två Tyskland blev ett genom att 1) sätta 1 östmark=1 DM vilket ledde till inflation i Tyskland 2) leka med penningpolitik för att hindra inflation, vilket blev en katastrof för alla andra länder i EU som fick betala priset medan Tyskland fick stora fördelar.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.