Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

bank runnyheter

Grekiska sparare flyr banker

Grekiska sparare tar ut sina pengar ur landets banker. Under årets två första månader togs 4,5 procent av det totala sparkapitalet hos bankerna ut. Om det fortsätter så här finns det en risk för en ”bank run” och då blir det lätt en negativ spiral när de nyheterna sprids och det kan gå från bank till bank och staten måste gå in och garantera alla pengar för att lunga befolkningen.

En ”bank run” kan man egentligen alltid göra mot vilken bank som helst. Eftersom större delen av spararnas pengar är utlånade till andra kunder, det gör att om alla skulle vilja ta ut sina pengar samtidigt så finns det inte tillräckligt med pengar.

Bank run: innebär att ovanligt många sparare snabbt tar ut, eller försöker ta ut sina pengar från en bank. Detta kan inträffa om spararna inte längre litar på banken, och tror att banken inte kommer att klara att betala ut pengar till alla som satt in dem. I ett sådant läge kan det bli rusning till banken för att först hinna ta ut sina pengar, medan det fortfarande finns några kvar att ta ut. Just ”rusningen till banken” ligger till grund för namnet på engelska – run on the bank eller bank run.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.