Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

bolån

Höga bolånemarginaler

Bankerna har just nu ovanligt höga bolånemarginaler och storbankerna sänker inte i samma takt som riksbanken.

Detta gnäller bland annat Anders Borg på just nu. Men bankerna är vanliga företag som är ute efter att tjäna pengar så jag ser inget fel på att de sätter vilken ränta de vill. Man brukar inte direkt höra politikerna klaga på livsmedelsbutikerna när de inte sänker priserna på tex mjölk när mjölkpriserna sjunker.

Men det man kan göra är att göra det lättare för privatpersoner att byta bank och kanske till och med lättare att öppna en bank vilket skulle leda till en större konkurrens och förhoppningsvis lägre räntor.

Många människor klagar på att räntekostnaden på sina lån är för höga, men min uppfattning är att få personer aktivt jämför bankerna mot varandra samt prutar på lånen?

2 svar på ”Höga bolånemarginaler

 • Anonym

  Räntorna borde vara ännu högre så att folk som jobbar hårt och lånar ut pengar till andra (oftast genom banker) får valuta för insatsen.
  Att låna pengar är ingen rättighet. Det är en affärsuppgörelse, en förhandling, ett avtal. Många förstår inte skillnaden. Precis som att många inte förstår skillnaden på ägande och lån. Ca 3% av alla svenska är skuldfria. Ändå säger sig många (andra) äga sina bostäder. Tyvärr är det bankerna som äger en stor andel av dessa bostäder. Spara först och köp sen är fortfarande ett bra råd för många.

  Svar
 • Känns absolut som det är väldigt få som jämför noga. Om folk hade jämfört ordentligt och det finns stora marginaler för bankerna borde det löna sig för någon långivare att låna ut billigare helt enkelt.

  De borde då helt enkelt få många fler kunder och eftersom de som sagt var är företag känns det intressant.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.