Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

reflektionerval

Hur kommer valet påverka min privatekonomi?

Just den frågan: ”Hur kommer valet påverka min privatekonomi?” tror jag att det är många som ställer sig så här några dagar innan valet.

Det finns väldigt många aspekter på den frågan, inkomstskatt, ränteavdrag, amorteringskrav, förmögenhetsskatt och så vidare.

Om vi t.ex. tittar på bolån som är en väldigt het fråga – är det en bostadsbubbla? Hur stora lån ska man få ta?

Jag tror dock att vi kan vänta oss någon form av förändring av amorteringsregler och en diskussion om krav på bundna räntor oavsett utgången av valet. Det känns som att inget parti riktigt har bestämt sig vilken väg som är bäst att gå. Även ränteavdraget kan säkert påverkas men det är en väldigt infekterad fråga. Jag tror inget parti kommer ta bort det helt, utan i sådana fall är det en sänkning som kan vara aktuell de närmaste åren.

Personligen så tror jag att kravet att man max får låna 85 procent av bostadens marknadsvärde kommer att vara kvar. Dock kommer säkert amorteringskravet på upp till 3 % av bolånet, beroende på förhållandet mellan bostadens värde och din inkomst, att ses över.

Även rörligheten på bostadsmarknaden diskuteras – hur ska man få till exempel äldre som bor i en stor villa att välja att byta boende? I denna diskussion kan uppskovsbeloppet att korrigeras.

Jag har kollat igenom lite vad partierna tycker om dessa punkter, men har inte fått någon riktigt klar bild. Dock kan vi med all säkerhet vänta oss någon förändring.

Har du fått bra svar från ”ditt parti”? Hur de står i dessa frågor, osv., – lämna gärna en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.