Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

bli rik

Hur man blir rik

Spendera mindre än vad du tjänar.

Det är den mest grundläggande regeln. För följer du inte denna regel blir det svårt att bygga upp en förmögenhet.

Helt enkelt tjänar du 20.000 kr i mån och spenderar 20.000 kr så varken minskar eller ökar din förmögenhet (om du inte har några andra investeringar som tex aktier).

Men om du har bestämt dig för att bygga upp en förmögenhet. Så försök följa denna regel. Tex tjänar du 20.000 försök att spara 2000 kr i mån det blir 24.000 kr per år. På 15 år blir det 360.000 kr och då har jag inte tagit inte ens räknat med ränta eller eventuell värdeökning från aktier eller fonder.

Att spendera mindre än vad du tjänar innebär flera positiva saker.

Genom att du har pengar över kan du börja återbetala på dina lån. När lånekostnaden sjunker kommer du få ytterligare pengar över varje månad för att fortsätta minska dina lån eller öka ditt sparande. Genom att minska dina lån och dina räntekostnader kommer det ge dig extra andrum och din ekonomi blir sundare.

Du kan nu börja spara pengar. Börja med att bygga upp ett buffertsparande detta gör att du klara oförutsebara händelser som tex en bilreparation, vattenskada eller om du blir arbetslös. Detta kommer göra att du kommer att må bättre eftersom du inte behöver oroa dig lika mycket för oförutsägbara händelser. Du kan även börja pensionsspara för att ge dig själv en bättre ålderdom. Det är betydlig roligare att kunna göra vad du vill som pensionär. Resa, träffa barnbarn osv istället för att vara begränsad och behöva snåla.

Att minskat sina lån, bygga upp en buffert samt börja pensionsspara så minskar man stressnivån i livet. Det leder till att man kommer må bättre, sova bättre, helt enkelt bättre välbefinnande och få ett lyckligare liv.

När man hör begreppet ”Spendera mindre” kanske man upplever det som något obehagligt som innebär att man får snåla in på roliga saker och få ett allmänt tråkigare liv. Det behöver det inte vara. Visst googlar man runt på spartips så är många tips väldigt extrema så extremt behöver det inte vara.

Här kommer några tips på hur du kan minska dina kostnader utan att det påverkar dig speciellt mycket.

Börja med att kolla igenom dina månadskostnader som återkommer varje månad. Tex prenumerationer. Ställ dig den frågan. Läser jag verkligen denna tidning. Finns inte samma information gratis på nätet. Behöver jag verkligen alla tv-kanaler som jag har eller räcker basutbudet? Behöver jag verkligen ha obegränsat med sms och samtalsminuter på min mobil?

Försök även att skriva ner alla dina utgifter så att du kan se vad du verkligen lägger pengarna på. Sen kolla igenom alla utgifter och leta efter utgifter som är onödiga eller som du kan minska på. Tex 3 kaffekoppar i veckan på café (24x3x4) blir ca 288 kr i månaden är det verkligen värt det? Eller kan man lika gärna dricka några fler koppar hemma eller på jobbet?

Genom att minska några småutgifter blir det ganska snabbt stora belopp. En annan utgift som man kan påverka ganska mycket är matkostnader. Att äta lunch ute varje dag i veckan blir väldigt dyrt. Visst matlåda kanske inte superkul men försök att ta med det några dagar i veckan i alla fall så sparar man ganska så stora belopp årligen.

Kolla även upp om du verkligen har den bästa banken. Många banker tar ut avgifter för kort och internetbank på andra håll kan man får det gratis. Bankräntan skiljer sig också mycket mellan bankerna.

Sen kan man även spara en del pengar i hushållet. Tex genom att byta till lågenergilampor, täta fönster, byta till treglasfönster, sänka inomhus temperaturen med en grad osv.

Att minska sina kostnader är inte så svårt bara man har motivationen men däremot att öka sina inkomster kan vara svårare. Men här kommer några tips på hur förhoppningsvis kan förbättra dina inkomster.

För det första slösa inte bort tiden på jobbet. När man sitter och privatsurfar på jobbet, chattar med vänner eller pratar icke arbetsrelaterade saker på jobbet så förlorar man effektivitet. Istället spendera tid på saker som kan föra dig framåt i karriären. Det kan leda till högre lön i framtiden. Visa även framfötterna på jobbet. Kom med förbättringsförslag ta vara på tillfällen där du kan framföra dina åsikter offentligt. Ta mer ansvar för tex projekt, skriv manualer var allmänt driftig. Alla dessa saker kommer utveckla dig som person det har du inte bara användning av på jobbet utan även privat.

För det andra nätverka! Ta alltid vara till dina chanser att utöka ditt kontaktnät. Gå med på sidor som tex twitter och linkedin. Skicka mail till andra personer i din bransch, håll dig uppdaterad samt dela med dig av dina kunskaper och hjälp andra.

För det tredje. Starta ett sidoprojekt. Tex egen firma, en hemsida eller liknande. Tex kan du göra något som du brinner för och utveckla det till en inkomstbringande företag?

Sammanfattningsvis. Visa framfötterna, nätverka, visa hänsyn. Tex prata med alla på arbetsplatsen oavsett om de är försäljningschefer eller supportmedarbetare. Få så många som möjligt att gilla dig. Om du väljer att byta jobb bränn inte broarna då utan försök att lämna arbetsplatsen på ett så bra sätt som möjligt och försök att bibehåll kontakten med dina gamla kollegor.

Så glöm inte regeln: Spendera mindre än du tjänar. För varje krona du sparar eller för varje extra krona du tjänar så förbättrar du ditt liv och din rikedom.

___________________________________________

Rich Brother Rich Sister

Utveckling sedan årsskiftet 

Ytterligare en utdelning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.