Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

tankar

Hur mycket pengar behövs för att sluta jobba?

Jag antar att de flesta människor gärna skulle vilja ha tillräckligt med kapital för att slippa behöva jobba, dvs vara en löneslav.

Om man funderar på hur mycket kapital det behövs kan man sammanfatta det så här: det krävs ett kapital som kan avkasta tillräckligt mycket för att det ska kunna ersätta sitt förvärvsarbete.

Hur mycket kapital som behövs beror självklart på vilka omkostnader man har samt vilken avkastning man har på sitt kapital.

Helt klart är dock att ens omkostnader är en stor del i det hela. Ju lägre omkostnader man har, desto mindre kapital behövs.

Sedan kommer nästa stora del – avkastning på sitt sparade kapital. Det sättet att få avkastning på sitt kapital som är minst riskabelt, och troligen enklast, är räntesparande och utdelningsaktier. Alternativa metoder kan vara t.ex. företagande samt fastigheter.

Personligen tror jag att min väg är en kombination av dessa tre. Jag har redan nu påbörjat en utdelningsportfölj, har eget företag samt äger mitt boende.

Mitt mål de närmaste åren är att öka min inkomster och samtidigt minska min utgifter. Allt för att nå till mitt mål så snabbt som möjligt – att inte vara beroende av en lön.

Personligen tror jag att jag skulle kunna klara mig på 20 000 kronor i månaden, dvs 240 000 kronor per år. Om jag skulle ha 10 procents avkastning på mitt kapital så skulle jag behöva ha 2 400 000 kronor för att få den summan. Skulle man istället räkna på 6 procents avkastning så skulle det behövas 4 000 000 kronor i kapital för att ge samma summa per år. Här ser man tydligt att varje procent gör en väldigt stor skillnad.

Jag tycker det är både är intressant och motiverande att sitta och räkna på denna typ av uträkningar.
Den svåraste biten är att verkligen lyckas sänka sin kostnader och ta tag i sitt sparande – mer om detta i ett senare inlägg.

__________________________________________
Uppföljning av mina mål
Atlas Copco vs Sandvik
Framgångssagan Google
Bolagen flyttar hem
Semester
Okunskap
Investeringstankar
Min portfölj
Utveckling sedan årsskiftet
Lista över de populäraste ekonomibloggarna
Småbolag
+102,08%
Köpt bostadsrätt!
Utveckling förra året

4 svar på ”Hur mycket pengar behövs för att sluta jobba?

 • 6 % i säker avkastning i dagens lågräntesamhälle skulle jag ta direkt! Jag räknar med 3-4 % säker avkastning idag och siktar på den summa som då behövs.

  Svar
 • Anonym

  12 miljoner är väl det som de flesta räknar på för att kunna leva, sen behöver du inte få avkastning på summan. Då räcker det med 2 % avkastning och om du skulle nolla avkastningen och bara ha 0,5 räntebärande avkastning, skulle de räcka i 58 år.

  Vem vill dö med mest pengar?

  Svar
 • Jag slutade lönearbeta vid 50 års ålder och 7 miljoner, nu är det uppe i 13 miljoner och marginalerna är större. men det tog inte lång tid innan jag började arbeta med andra saker. Det är lyxigt att äga sin tid, men man måste ha något vettigt att göra

  Svar
 • Intressant diskussion. Själv snart 50 år och har samma funderingar men behöver nog dra in lite till..väntar kanske till 55.
  Obelånad
  2.5msek aktier/fonder/cash
  3msek obelånad BR
  Ca 4msek i tjänstepension (idag) som kan börja användas vid 55 år och då bör vara runt 8-9msek eftersom inbetalningar rullar in tillsvidare.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.