Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

reflektioner

Intressant

Det är alltid lika intressant när kollegor börjar prata ekonomi. Vissa har verkligen ingen koll och vissa som man inte trodde hade någon koll vet ganska mycket samt har ett stort sparande.

Men det mest skrämmande tycker jag är de som är lite äldre och inte har något sparande alls samt inte äger en bostad. Dessa människor är verkligen utelämnade till systemet eller anhöriga om långtidssjukdom inträffar eller de blir arbetslösa.

Fast det är ju upp till var och en om de vill ha en buffert eller om man vill leva lön till lön.

Personligen så strävar jag efter att bygga upp en säkerhet för mig och min familj för man vet aldrig hur livet utvecklar sig. Samt att jag sover bättre om jag vet att inte konto är helt tomt.

Utvalda inlägg: 

Ett svar på ”Intressant

  • Jag blir ständigt förvånad över hur dålig koll de flesta verkar ha på pengar och sparande. Hur säkert 9 av 10 högutbildade IT-tekniker (min bransch) med löner en bra bit över riksmedel och bevisat IQ långt över medel (pratar om avancerad algebra som om det vore självklarheter) verkar tycka "sån't där skit håller inte jag på med" om börsen. Visserligen vet jag att några av dem blev brända i IT-bubblan och/eller subprimekraschen, men ändå. De flesta verkar inte ens veta hur man köper en aktie eller ens vad en fond är. "Jag köpte en fond förut men den gick ner så jag sålde och sedan dess har jag hållit mig borta". Frågar man vad det var för fond så får man typ "vet inte, jag bara valde någon" och de vet inte ens vad ett index är… Trots avancerade kunskaper i matematik har de inte ens koll på ränta-på-ränta-effekten vilket tyder på att det är ett aktivt motstånd mot ekonomi som får deras hjärnor att blockera allt som har med det att göra, förutom lön, prisjämförelser och sparkontosparande.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.