Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

julklapparreflektioner

Julklappar

Jag har precis kommit hem efter en liten shoppingtur – i dag var man verkligen inte själv i butikerna. Det är nästan att man föredrar näthandeln bara för att slippa trängas i butikerna. Fast det vore tråkigt om alla valde att handla via nätet, för då skulle många lokaler stå tomma inom kort. Det skulle också innebära uppsägningar och sämre lönsamhet för ett flertal fastighetsbolag – så jag får stå ut med att trängas i butikerna några gånger per år. Hur gör du? Handlar du julklappar online eller i fysiska butiker?

julshopping

Vill även passa på att tipsa om den grymma ekonomibloggen: Krona till miljonen. Har du missat hans blogg så kan jag varmt rekommendera att börja följa den!

Just julklappar kan vara ett ämne för diskussion. Lägger man för mycket pengar? För lite pengar? Konsumtionshets? Årets julklapp? Traditioner? 

Historiskt sett så placeras både jag och min familj i den kategorin som handlar rätt så mycket julklappar. Föreställ dig att man köper minst en present per person som är med och firar, det innebär då att det brukar bli rätt så trångt under julgranen. Sedan finns det andra som bara köper en present per person och som sedan lottas ut. Spannet och variationerna mer eller mindre oändliga. 
Det är svårt att vara objektiv då det handlar mycket om traditioner, men jag föredrar fler julklappar. Framför allt till barnen. Förr ville man ha massa saker (leksaker) själv, men nu vill man gärna skämma bort barnen istället. 

Det finns även många skäl till att minska antalet julklappar. Det kan vara av ekonomiska – eller miljömässiga skäl, eller man vill kanske inte bidra till konsumtionssamhället. Det finns människor som skuldsätter sig för att barnen ska få de leksaker, eller den sportutrustning som de önskar. Den sistnämnde kategorin uppskattar säkert årets julklapp – det återvunna plagget.

Ett svar på ”Julklappar

  • Skrev precis om julklappar. Vi struntar i paketen iår, men njuter i värmen istället.

    Mvh PB?

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.