Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

reflektionersparandetankar

Lägg ner lite tid

Många människor fokuserar mycket på lönen men alldeles för lite på sina sparpengar. 

Just sitt sparande och sina sparpengar är det viktigaste, om man tänker på hur mycket man kan tjäna eller förlora på dem.

Men varför är det så få personer som lägger ner tid på sitt sparande? 

Troligen för att man tror att det är svårt eller krångligt. Detta är troligen bankernas fel som vill att vi ska tro att det är svårt, och istället låta dem placera pengarna i olika sparformer med höga avgifter som de tjänar pengar på. Glöm inte bort att bankerna är vinstdrivande företag.

Många svenskar kastar bort 10.000-tals kronor varje år på dyra avgifter utan att få bättre avkastning än genomsnittet. Många undersökningar visar till och med att kostnadsfria indexfonder genererar bättre avkastning än dyra fonder som bidrar till bankernas höga bonusar.

Så sitter du med dyra och lågpresterande fonder så passa på redan idag och gör något åt det. Det tar bara någon minut och kanske motsvarar de minuterna flera tusen kronor mer i avkastning per år i framtiden.

Men vad hindrar människor från att göra detta? Troligen osäkerhet, men man behöver inte vara en bankman eller ett mattesnille för att välja billiga indexfonder istället för dyra aktiefonder.

Ett alternativ som i många fall är ännu bättre än fonder är aktier, men då krävs det att man håller sig mer uppdaterad och mer aktiv än vad som krävs om man håller sig till indexfonder. Kör man indexfonder så kan det räcka att man kollar över sitt sparande någon gång per år.

En annan sak som många är dåliga på är vanligt banksparande. Det finns 100.000-tals svenskar som har stora belopp på vanliga bankkonton som inte ger någon ränta alls. Utan man förlorar snarare pengar varje år med tanke på inflationen. Dessa kunder är rena guldkalvarna för bankerna som kan använda dessa pengar gratis och låna ut dem mot ränta till sina andra bankkunder. Detta utan att du som satt in pengarna får någon ersättning.

Är du en av dessa? 

Då är det hög tid att agera! Det finns flera nischbanker (som tex Marginalen och Hoist spar) som har samma statliga insättningsgaranti som storbankerna men erbjuder högre ränta. Varför byter du inte redan idag och får ränta på dina besparingar?

Ett alternativ till detta kan vara att placera delar eller hela sitt sparkapital i fonder eller aktier för att få högre avkastning. Men se då till att hålla en acceptabel risknivå i dina investeringar och sprid dina risker.

Utvalda inlägg: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.