Låna av SBAB?

Har idag läst flera artiklar om att blancolånen ökar hos statliga SBAB. Enligt Håkan Höijer på SBAB handlar det inte om att försöka runda bolånetaket…

Detta tror jag inte på. Kan direkt säga att det är klart att detta är ett sätt att kringgå bolånetaket.

När jag själv ringde runt till olika banker och diskutera lån inför husköpet så ringde jag även till SBAB även om lånet till slut hamnade hos Handelsbanken. Men den handläggaren som jag pratade med frågade om bostadens pris och hur mycket jag ville lägga själv..

Där under samtalet kunde de erbjuda 95 % Självklart en stor del blancolån(topplån) men det skulle inte vara några problem. Lät till och med naturligt när han sa det så det var nog inte första gången.

Men personligen tycker jag inte att belåningsgraden spelar någon större roll så länge kalkylen går ihop. Kostar lånet 6000 kronor i månaden och man har tillräckligt kvar av lönen så varför inte bevilja ett högre lån?

Ett svar på ”Låna av SBAB?

  • februari 5, 2014 kl. 12:25 e m
    Permalänk

    Problemet ligger väl i att många bara ser till dagens situation, med de inkomster hushållet har idag, med det värde huset har idag samt med de låga räntor vi har idag. Har man 6000 i räntekostnad idag kanske man har det dubbla om vi kommer ur lågkonjunkturen någon gång. Om sedan banken anser att värdet på huset sjunkit och därför kräver amorteringar börjar det bli svettigt om man budgeterat 6000 + någon procentenhet…

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.