Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Lendify

Lendify

Tänkte börja inlägget med att klargöra att jag inte får någon ersättning för detta inlägg utan det är bara mina tankar kring tjänsten.

Jag har tidigare testat liknande lösningar som Lendify. Loanland/Trustbuddy och dessa sidor lyckades inte med sin affärsidé, men jag har bestämt mig för att registrera ett konto hos Lendify för att utvärdera tjänsten.

Lite historik om Lendify

Lendify grundades i mars 2014 och hemsida och plattform började växa fram under augusti.
I oktober 2014 gjorde man en så kallad ”seed” runda med investeringar och tog in 20 miljoner kronor.

I februari 2015 så var det dags för officiell lansering av plattformen samt hemsidan. Vilket medförde ett bra erbjudande för låntagare och ett attraktivt sett att erbjuda investerare avkastning på sitt kapital.

April 2016 tog man in ytterligare kapital i bolaget, denna gång ca 70 miljoner kronor.

Juni 2016 fick man tillstånd av från Finansinspektionen som betalningsinstitut. Man ser även att allt fler investerare registrerade sig på hemsidan.

Under 2017 har man gjort flera förbättringar i plattformen. Samt att institutioner investerar 200 MSEK i lån via Lendifys plattform genom en obligationsemission.

Testar en insättning

Jag testade att föra över 400 kr till Lendify. Riktigt smidigt med direktöverföring som man kan godkänna med mobilt bankID.

I samband med överföringen så skapade jag 4 stycken så kallade autoinvestkonton. Det vill säga konton som automatiskt investerar samt återinvesterar i lån. Det man själv kan styra är önskad löptid på lånen samt om återbetalningar ska automatisk återinvesteras eller inte.

Jag skapade följande autoinvestkonton.
10 år
5 år
3 år
1 år

10 års löptid ska enligt Lendify ha en förväntat årlig avkastning efter avgifter på 8 %

5 års löptid ska enligt Lendify ha en förväntat årlig avkastning efter avgifter på 5 %
3 års löptid ska enligt Lendify ha en förväntat årlig avkastning efter avgifter på 3,5 %
1 års löptid ska enligt Lendify ha en förväntat årlig avkastning efter avgifter på 2,5 %

Nästan direkt efter insättning så lånades min 100-lapp ut till 10 år, 5 år samt 3 år. Sista 100 lappen väntar på ett lån med ett års löptid. Jag gissar på att den typen av lån förkommer minst hos Lendify.

Nu är det väldigt små summor samt endast 1 lån. Men just nu ligger min förväntade ränta lite under vad den förväntade avkastningen ligger på.

10 år = 6,55 % förväntad var 8%
5 år = 1,81 % förväntad var 5%

3 år = 1,6% förväntad var 3,5%

Jag måste säga att gränssnittet på Lendify är riktigt snyggt och användarvänligt. Samt att det finns väldigt mycket siffror och statistik för oss som gillar det.

Som ni ser så är det småbelopp. Men det är kul att testa tjänsten. Det kommer säkert ske någon mer liten insättning och jag kommer även publicera några fler inlägg på status över dessa lån och återbetalningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.