Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

buffertsparandereflektionersparande

Många som slår rekord

Riktigt kul att läsa alla ekonomibloggar just nu. Många som slår sina utdelningsrekord under april!

Som jag skrev i mitt inlägg i förrgår, så är utdelningarna för min del lite lägre i år på grund av husköp. Jag ser dock tydligt att summorna växer för varje månad på grund av insättningar samt omplaceringar från aktier med låg utdelning till högutdelande bolag.

Jag har sett att många även lyckats höja sina sparkvoter till riktigt grymma nivåer.

Där ligger jag helt klart lite efter, men räknar man amortering som sparande så ser sparkvoten bra ut även för min del. Men amorteringen ökar ju inte utdelningarna… Fast jag tycker huvudsaken är att jag lyckas bygga upp portföljen igen och inte nallar på den. Bästa sättet att inte behöva plocka ur pengar ur portföljen är att även ha ett separat buffertsparande och då gärna ha stående överföringar till det kontot varje månad. Speciellt viktigt är det om man har hus och bil för då är risken hyfsat stor att en större utgift är på antågande. Det kan vara tex ett kylskåp som går sönder eller att bromsskivorna på bilen behöver bytas. Det sistnämnda drabbades jag av under april månad. Tur att man har en bil med humana reservdelspriser i alla fall. (Skoda Octavia).

Tänk på att oavsett om ditt mål är att bygga upp en liten buffert eller att bygga en stor utdelningsportfölj – så börja idag och tänk inte ”jag har bara 200 kr att spara”. Börja med det! Nästa månad kanske du sparar 500 och efter ett tag så har du plötsligt 10 000 kr på kontot. Huvudsaken är att du sparar något och inte att du har en grym sparkvot och sparar 15 000 i månaden. Sätt rimliga krav utan att skära ner på mer än vad du är bekväm med. Vissa gillar en extremt snål livsstil medan vissa föredrar ett mer ”normalt sparande”

Men är du ute efter FIRE (Financial Independence and Retiring Early) så behövs mer drastiska åtgärder.

Då behöver du skära ner på så mycket som det bara går och gärna bli mer självförsörjande. Ett exempel kan vara att göra om delar av sin trädgård till odlingar. En trädgård på cirka 500 kvm kan försörja en hel familj om man planterar smart beroende på årstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.