Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Uncategorized

Minusränta – Bra för vilka?

Minusräntan som råder gör att Sverige befinner sig i ett ganska unikt ekonomiskt läge rent historiskt. Även om de svenska storbankerna har lovat att den negativa räntan inte ska belasta småspararnas konton, gör nollräntan på deras sparkonton, i kombination med avgifter, att sparare faktiskt går back i praktiken. Även om det nuvarande läget knappast är optimalt för de som vill spara pengar finns det givetvis de som gynnas av situationen.


Låneförmedlare rapporterar att antalet privatlån som förmedlas har ökat avsevärt efter att minusräntan introducerades. Även om det är tveksamt om räntenivåerna på blancolån verkligen har justerats nedåt efter Riksbankens beslut om att sätta en negativ styrränta, kan det visa på vissa psykologiska effekter samt att folk i allmänhet nu är medvetna om att det är relativt billigt att låna pengar.

Det finns dessutom många personer som har tjänat en hel del pengar på börsen de senaste åren. Detta är inte alls förvånande eftersom personer som vill ha avkastning på sitt kapital ser bort från bankernas låga sparräntor och istället investerar sina pengar i andra medel. Steg man på tåget tidigt, det vill säga för ett par år sedan, är det stor chans att man gjort sig en hacka, oavsett vilken eller vilka aktier man valt att investera i. Den negativa korrelationen mellan räntenivåerna och börsvärdena består alltså.

Andra ’vinnare’ är de som har rörliga räntor på sina bolån. Det låga ränteläget gör att många väljer att binda sina räntor på extremt låga nivåer, medan andra väljer att amortera ner lånet för de pengar som annars hade lagts på räntekostnader. De lärda tvistar om detta är rätt taktik, då det är relativt enkelt att få bättre avkastning på annat håll i dagsläget, men det är givetvis en trygghetsfråga att få amortera ner sitt bostadslån också.

Hur länge det nuvarande ränteläget kommer bestå är en fråga som stöts och blöts så gott som dagligen. Det är väl ingen vågad gissning att tro att ränteläget behålls året ut i alla fall, sedan får vi se om inflationen och konjunkturen kommer igång under 2016 igen. Ett intressant läge är det oavsett, ett läge som ger såväl för- som nackdelar.

Sponsrat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.