Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

svårt att bli rik

Nästan omöjligt att bli rik på arbete

I Sverige är sambandet mellan inkomst och förmögenhet väldigt svag. Det går nästan inte att bygga upp en förmögenhet genom en vanlig lönekarriär.

Har man inte ärvt pengar, köpt bostad i en tillväxtregion, startat ett företag, vunnit pengar eller gjort lyckade investeringar är vägen till rikedom stängd.

Svenskarnas levnadsstandard beror väldigt lite på lönen. Sverige är ett mycket jämlikt land vad det gäller inkomster. Hela den breda medelklassen finns inom ett väldigt ihoptryckt inkomstspann och gränsen för att kvala in i den tiondel som tjänar mest går vid 27.000 kr efter skatt.

Kollar man förmögenhetsstatistiken så ser man att tillgångarna i landet är extremt ojämnt fördelade. Stora grupper i samhället har väldigt små reserver. Ett medelhushåll har ca 40.000 kr i nettoförmögenhet (dvs samlande tillgångar inkl bostad minus skulder) och ungefär lika mycket i finansiella tillgångar. Ett fåtal rejält rika( en procent) av hushållen äger nästan 20 procent av den samlade förmögenhetsmassan. Det gör att till och med USA:s förmögenhetsfördelning är mer jämn än den svenska.

Detta medför att sambandet mellan inkomst och förmögenhet i stort sett inte gäller i Sverige. I de enda fallen som man kan se sambandet är på den tiondel som tjänar mest.

Det enda sättet för att förändra den ojämna förmögenhetsfördelningen är om man lyckas kraftigt sänka det totala skattetrycket samt progressiviteten i inkomstsystemet.

______________________

Summering av 2011

Investeringsstrategi

20 aktieutdelningar i år

Förluster

Aktuell fördelning i portföljen

En lista över ekonomibloggar

Det är spännande tider nu

Mackmyra – jag håller mig till flaskan

Köpt mina första onoterade aktier

Bli rik fast man har låg lön?

Varför är det så viktigt med ett buffertsparande?

8 svar på ”Nästan omöjligt att bli rik på arbete

 • Hej!

  Jag måste höra med dig: Kan det verkligen stämma, att ett standardhushåll skulle ha en nettoförmögenhet på 40 000 kr, dvs. tillgångar (inklusive bostad) – skulder (dvs. även inklusive bostadslån) = 40 000? Det verkar mycket lågt räknat då man för att köpa bostadsrätt eller villa behöver 15% i insats. Givetvis har detta kravet inte funnits jättelänge, men de flesta lade säkert in minst 5 och ofta 10 % i insats innan… dessutom tror jag väldigt många personer iallafall har en nettolön på sparkontot? Har du någon källa till ditt påstående? :)Tack för trevlig läsning.

  Svar
 • Givetvis är det omöjligt att bli rik på at arbeta för någon (om du inte har mega provision och är någon form av stjärnsäljare). Men alla måste börja någonstans. Man skall inte undervärdera det faktum att ett arbete kan hjälpa till att införskaffa det kapital som behövs för att kunna göra investeringar med avkastning på.

  Jag förstår vart du vill komma i ditt inlägg, ett bra inlägg också, men det ena behöver inte stänga ute det andra.

  Läs "The richest man in Babylon", för det är en bra bok som behandlar ämnet hur man skall börja sin resa mot att bli förmögen.

  Svar
 • Hej!
  Precis som du antyder ligger det alltid någon form av prestation bakom en förmögenhet. Det som skiljer ekonomiskt framgång från katastrof är ändå oftast personens relation till kapitalskulder; beroende av inkomst och förmögenhet. Att förstå att skulder ska betalas tillbaka. Att man inte kan leva på andras pengar. Att balansera utgifter och sina personliga önskemål med intäkt och ens likviditet. Till detta kan man ha en moralisk skyldighet att lägga både tid och pengar på folk som behöver hjälp.
  Tack för din kunskap och dina insikter.

  Svar
 • Två reflektioner:

  1/ Du kvantifierar inte "förmögenhet" – alltså finns det inga argument som kan tala emot din ståndpunkt, då du kan argumentera att alla belopp kan anses vara för små och otillräckliga för att betraktas som "förmögenhet"

  2/ Jag kan väl anta att du tillhör dem som vill skaffa "förmögenhet". Får förmoda att det sker genom löneinkomst och en strikt investeringsplan och en förhoppning om "lyckade investeringar". Om mitt antagande är korrekt undantar du dig själv från din huvudtes i blogginlägget. Eller det måhända något jag missförstått här?

  Svar
 • Nick, det är sant att lön är ett måste för "oss vanliga" för att kunna ha pengar till investeringar. Tack för boktipset ska kolla in den.

  Anonym. Det stämmer jag försöker bygga upp en förmögenhet genom investeringar samt även snart ett eget företag. Så det innebär att jag inte ställer mig till den skaran som endast lägger undan en del av lönen för att öka på mitt kapital. Utan jag investerar samt snart kommer diriva ett eget företag.

  Svar
 • Det är en möjlighet!
  Själv är jag 22 år började spara i maj förra året (2011) och har idag över 100k.
  Och jag har planerat att spara i 10 år. så bara i rent sparade utan avkastning eller liknande borde jag uppnå 1 miljon kr. vilket jag tycker är en helt okay början. enligt räkna.net så skulle jag ha drygt 2 432 623kr. Tack för en riktigt bra blogg!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.