Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

nyheterSandvik

Nu ser det mörkt ut

Nu ser det verkligen mörkt ut på börsen.

Stockholmsbörsen stängde idag på -2,7% och därmed är hela årets uppgång utraderad, och vi ligger nu på minus sedan årsskiftet. Kollar man på vilka nyheter som kommit de senaste dagarna så är det mest negativa utsikter för flera stora bolag och länder.

Den pinsamma situationen med VW och troligen flera andra stora biltillverkare gör inte heller situationen bättre.

Även i USA föll börserna under torsdagen. En av de största förlorarna där var Caterpillar som föll med cirka 6 procent.

Amerikanska biltillverkare föll också idag i vågorna av VW skandalen. BMW föll dock betydligt mer efter att det riktats misstanke mot att de också fifflat med utsläppssiffrorna, för bland annat deras modell X3.

I Sverige föll Sandvik med -3,79 %. Aktien har inte varit nere på de nivåerna sedan 2009 och Sandvikaktien stängde idag på 68,60. Kollar man på Sandvik så ser det ganska så mörkt. ut. Jämför man med den stora konkurrenten Atlas Copco så har Sandvik både sämre lönsamhet och mindre diversifiering vilket gör dem extra sårbara.

Ett stort affärsområde för Sandvik är anläggningsmaskiner där efterfrågan har minskat drastiskt. Det ser man inte minst på Caterpillar som i USA som har planerat att minska antalet anställda med ca 4000 – 5000 personer redan i år. Fram till 2018 är målet att man ska ha minskat personalstyrkan med hela 10 000 personer.

Oron som finns på råvarumarknaden innebär att olje- och gruvbolag mer eller mindre stryper alla nya investeringar i ny utrustning och drar ner investeringar i reservdelar. Detta påverkar bolag som Caterpillar och Sandvik kraftigt.

Det lutar mot att Sandviks nya ordförande Johan Molin och efterträdande vd:n Björn Rosengren måste ta fram en drastisk åtgärdsplan för kostnadssidan. Om man ska spekulera så kommer troligen Sandvik behöva minska sin personalstryka drastiskt de närmaste åren. Sandvik har i dagsläget ca 47 000 anställda men kollar man framöver så kanske den siffran kommer att sjunka.

Men för alla aktieägare så kan de framtida besparingsprogrammen vara postivia för aktiekursen. Får man även upp lönsamheten så kommer det se bra ut när marknaden växer. Så på lite längre sikt kan aktien vara lönsam men på kort sikt ska man inte räkna med någon stor kurstillväxt. Däremot kommer troligen den attraktiva utdelningen vara kvar, vilket gör aktien intressant för oss sparare som letar efter hög direktavkstning.


Politiskt kaos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.