Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

reflektionertankar

Nyårslöften och din ekonomi 2016

Många ekonomiska nyårslöften brukar handla om sparande. Att man ska spara mer i år och skära ner på onödiga utgifter.

Självklart är det superbra mål men tänk på att sätta upp realistiska mål med ditt sparande. Sätter du alldeles för höga mål så kommer det bara att sluta med att du inte kan hålla dem och börjar ta av ditt sparkonto i slutet av månaden. Spara hellre lite mindre och låt pengarna förräntas på kontot. Även små summor blir mycket pengar om man har tålamod.

Se även över dina stående överföringar. Kanske ligger det fortfarande kvar någon överföring till ett privatpensionssparande som inte längre är avdragsgillt?

Ett bra sätt att få en bättre och mer sund ekonomi under 2016 är att betala av sina dyra lån först. Det är viktigare att betala av dyra lån än att sätta in pengar på sitt sparkonto. För så fort dessa lån börjar försvinna kommer man få betydligt mer pengar att röra sig med. Men självklart är det även viktigt att ha ett buffertsparande. Speciellt om man tex har en gammal bil eller bor i ett hus med ett stort renoveringsbehov. Men hur mycket ska man då ha på sitt buffertkonto? Det är väldigt individuellt. Beroende på vad du har för förväntade utgifter samt vad du har för lön. Men generellt brukar man tala om 2 månadslöner. Så summan kan variera. Men då menar man inte summan du tjänar i månaden gånger 2. Utan summan av dina utgifter under 2 månader.

Men sitter du istället i den sitsen att du har mycket pengar över varje månad? Då rekommenderar jag att du inte sätter in allt på ett sparkonto. För det är svårt att hitta ett konto som ger någon avkastning med dagens räntenivå. Utan då får man hitta andra sparformer. Som tex amortera på huslånet eller investera i aktier och fonder.

Ett svar på ”Nyårslöften och din ekonomi 2016

  • Angående buffertsparande är det inte bara beroende på vad du har för förväntade utgifter samt vad du har för lön. utan också vilken form av anställning man har och hur säker är det att man fortsätter att vara anställd?
    RB

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.