Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

InvesteringstankarOkunskappensiontankar

Okunskap


Jag tycker det är tråkigt med det okunskapen som finns i allmänhet kring sparande och pension. Många kollegor och vänner litar helt och hållet på banken och dess rådgivare och vill inte ens lyssna när jag säger att det är säljare som tipsar om de produkterna som ger maximalt med provision och vinst till de vinstdrivande bankerna.

Tex den bankmannen från Nordea som brukar besöka min arbetsplats och prata om pension. Han talar alltid varmt om deras färdiga fonder som begränsar förluster när börsen går ner och maximerar vinsten när börsen går upp. Detta låter självklart intressant för någon som inte är så insatt.

Men personligen som genomskådar jag detta och märkte tydligt hur bankmannen skruvade på sig när jag ställde frågor om avgifter samt hur avkastningen ser ut om man jämför med index.

Kortfattat kan man säga att deras ”färdiga pensionslösning” är en fond som innehåller flera andra dyra fonder som inte lyckas slå index.

Jag rekommenderar folk att tänka en gång till när det gäller sitt pensionssparande. Lägg ner en timme och du kommer troligen få betydligt bättre avkastning än om du väljer de färdiga dyra lösningarna.

__________________________________________
Investeringstankar
Min portfölj
Utveckling sedan årsskiftet
Lista över de populäraste ekonomibloggarna
Småbolag
+102,08%
Köpt bostadsrätt!
Bostadsbubbla?
Utveckling förra året
Mål för 2013

Ett svar på ”Okunskap

  • Känner igen den skruvande banktjänstemannen. Jag tar alla tillfällen i akt att göra ppm-säljare, banktjänstemän osv. obekväma och ställa krångliga frågor. Frågor jag ofta redan vet svaret på men jag gillar att se deras fasad raseras.

    När jag skriver det ser det inte riktigt friskt ut men å andra sidan är en del avgifter och konstruktioner på sparande som de försöker sälja inte heller särskilt friska!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.