Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Uncategorized

Olika lån i Sverige

Låna pengar i Sverige

De allra flesta av oss behöver någon gång ta ett lån. De vanligaste som vi lånar till är hus eller annan fastighet. Då priset på en fastighet ofta vida överstiger sparat belopp för de allra flesta så tvingas man då att ta ett bolån. En stor fördel med att låna till fastigheten är att räntan alltid är lägre än andra typer av lån där man lånar utan säkerhet. Bolåneräntorna styrs av reporäntan som Sveriges riksbank sätter. Det finns otaliga punkter som reporäntan baseras på men några av de viktigaste punkterna är hur Sveriges finanser ser ut, på vilken nivå inflationen ligger på.  Med dagens räntenivå kan man få en ränta ned mot 1-1.5%.

Privatlån

Blancolån eller privatlån är också en vanlig låneform och det som kännetecknar dessa typer är att man då lånar utan säkerhet för kreditgivaren. Det innebär att kreditgivaren gör en utförlig kreditkontroll på den som skall låna istället. Det finns flera olika företag som gör kontrollen men den största och mest använda är Upplysningscentralen (UC).  De tittar på rad faktorer men de som väger tyngst är:

Vilken årsinkomst man har själv eller tillsammans med en medsökande

Vilka tidigare eller andra krediter finns?

Vilka andra tillgångar finns som fastighet eller bil/båt.

Det vanligaste beloppet att låna med ett privatlån ligger mellan 5000 kr upp till 400 000 kr.  Det finns en del ekonomiportaler där man kan jämföra räntorna hos kreditinstituten, en av de största är www.bank24.nu . Återbetalningstiden ligger vanligtvis mellan 1-15 år.  Även om man uppfyller kraven som ställs är det väldigt viktigt att man noga tänker igenom vad det innebär att få en extra kostnad i form av ett lån i sin privatekonomi.  Att låna sunt innebär att man gör en budget över sina inkomster kontra utgifter varje månad. På så sätt kan man se om det finns utrymme för räntekostnad samt amortering som man alltid får med ett lån.

Snabblån – Mindre krediter
Snabblån eller sms lån som det också kallas ofta i media är ett begrepp som de flesta numera har hört talas om då det finns en ständig debatt kring ämnet. Det som framför allt diskuteras är den ökande skuldsättningen hos den svenska befolkningen och de snabba krediterna är en av de vanligaste orsakerna till skuldsättningen. Många använder lån av denna typ för att kunna fylla ut månadskassan och just för det ändamålet är låneformen acceptabel förutsatt att man betalar av krediten på utsatt tid. Återbetalningstiden ligger normalt på mellan 14 dagar upp till 90 dagar för låneformen.  För en översikt över snabblåneföretagen kan man besöka https://www.bank24.nu/jamfor-alla-smalan/ eller vill man fördjupa sig i ämnet rekommenderas: http://bankforsakring.konsumenternas.se/lana–betala/andra-lan/snabblan 
Behöver man ständigt ta ett snabblån för att få månadsbudgeten att gå ihop är det illavarslande och man bör då istället se över sin privata ekonomi. Att ta mer lån kan bli som en lavineffekt och för många blir det en ökande skuldsättning i förlängningen.  Regler och lagar kring snabblån håller på att ses över men konsumentkreditlagen gäller för alla typer av lån. Ni kan läsa vad som regleras i den här http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Konsumentkreditlag-20101846_sfs-2010-1846/

Kreditlån eller kreditkort
En annan form av lån är att äga ett kreditkort eller att ha en stående kredit hos en kreditgivare.  Kreditlån är ganska ny företeelse i Sverige.  De sista åren har det tillkommit ett flertal företag som har som affärsidé att de lånar ut pengar till privatpersoner via ett löpande kreditkonto. Det går till så att man gör en vanlig låneansökan och samma kreditkontroll görs när man skall ta ett mer traditionellt lån. Skillnaden är att istället för att utbetalning sker av det lånade beloppet så läggs summan på en kredit som man när som helst kan utnyttja. Observera att man endast betalar ränta på lånat belopp så när man inte använder sin kredit debiteras heller ingen ränta.  Likheterna med ett vanligt kreditkort är slående.  Med ett mer traditionellt bankkort finns det ofta ett flertal bonusar och förmåner kopplade till kortet.  Vanligt är att man får rabatt på bensin, försäkringar eller varuinköp.  Det saknas vanligtvis på ett kreditkonto.

Billån
Den sista låneformen vi tar upp är billån. När man köper en bil är det vanligt att man behöver kapital för en del av totalbeloppet med ett lån. Det finns renodlade billån på marknaden där räntan oftast är lite lägre jämförelsevis mot privatlån. Den främsta orsaken till det är att när man köper en bil så ser banken bilen som en säkerhet mot den krediten som de ställer ut.

sponsrat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.