Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Onoff

Onoff

Som ni säkert alla har läst i tidningarna de senaste dagarna så har Onoff gått i konkurs.

Enligt den senaste årsredovisningen har bolaget skulder på över 800 miljoner, varav drygt 640 miljoner till sina leverantörer.

Kollar man på Onoffs årsredovisningar så ser man att de gjorde en förlust på 152 miljoner kronor 2010. Det var betydligt mer än 2009 då förlusten slutade på drygt 44 miljoner kronor.

Med tanke på den hårda konkurrensen på hemelektronikmarknaden så var det inte så otippat att en aktör skulle slänga in handduken.

Det är inte så konstigt att det just blev Onoff. Eftersom Onoff är ett svensk familjeföretag som saknade ekonomiska resurser för att konkurrera mot internationella jättar.

Men med svenska mått så är är inte Onoff någon liten aktör med ca 900 anställda i Sverige fördelade på 67 butiker samt huvudkontoret.

När man kollar på hemelektronikmarknaden så ser man att det är väldigt hård konkurrens och det viktigaste marknadsföringsvapnet som de har använt sig av är just lägst priser.

Totalt spenderade de olika kedjorna 2,2 miljarder kronor på marknadsföring under 2010. Av dessa stod de sex största kedjorna Mediamarkt, Onoff, Siba, Elgiganten, Expert och nyligen uppköpta Netonnet för 70 procent.

Elgiganten och Mediamarkt är de 2 aktörerna som krigar hårdast just nu. Men det är också de 2 bolagen som har stora krigskassor.

Man kan säga att Onoff har drabbats av cluster bombing.

Elgiganten och Mediamarkt bestämde sig för några år sedan att de skulle in på den svenska marknaden oavsett vad det kostar.

Båda bolagen har stora miljardkassor att slåss med. Det strategin man använder sig av är att starta massor av butiker gärna bredvid konkurrenterna till och med flera butiker i samma stad så det blir en överetablering.

Sen pressar man priserna. Detta gör det ohållbart för aktörer med mindre kassor. När konkurrenterna försvinner kan man stänga några av sina butiker och sedan sakta höja priserna och börja tjäna pengar.

______________________

+6% på en månad

Utdelningar hittills i år


Mina innehav i storleksordning

Bli rik fast man har låg lön?

Varför är det så viktigt med ett buffertsparande?

Populäraste ekonomibloggarna just nu

Ett svar på ”Onoff

  • Bra, vem behöver dessa kedjor?!
    Föredrar små specialbutiker med personlig service, tack!

    Handla i centrum

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.