Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

pensionppm

Pension – Ta tag i det nu!

Idag fick jag det bekräftat folk tänker inte på framtiden eller på sin ekonomi. Det var när jag gick och hämtade kaffe under dagen som jag hörde några äldre kollegor i ca 50 års åldern prata om pension. Tydligen hade de precis gjort en pensionsprognos och var inte nöjda med utfallet.

Så nu ca 50 år gamla har de äntligen sett över sin pension, dels PPM och även börjat satt in någon hundring på IPS.

Förstår inte riktigt hur folk tänker. Själv är jag under 30 år sparar regelbundet både kortsiktigt och långsiktigt. Har alltid varit aktiv vad det gäller PPM samt har privat pensionssparande (IPS).

Vill man ha det bra i framtiden så får man börja i tid.

Exempel:

Om jag skulle börjat med ett IPS sparande i år 2010 och spara 500 kr i månaden tills jag är 65år med 8% årlig avkastning hade jag fått ut: 12 863 kr/mån

Om någon som idag är 50 år, skulle börja spara 1000 kr i månaden tills de är 65år med 8% avkastning hade de fått ur: 2 724kr.

Så det lönar sig verkligen att ta tag i pensionen så tidigt som möjligt.

Något annat man också kan tänka på är hur viktigt det är att ha låga fondavgifter och högpresterande fonder.

Om man tar mitt exempel med 8% avkastning så blev det 12 863kr.
Om man knappar in 10% i formeln ist det vill säga att man tex valt fonder med lägre avgifter då hade slutresultatet blivit: 22 479 kr/mån! Dvs en skillnad på 9 616kr/mån!

Det är något att tänka på. Eftersom jag har så långt kvar till pension och vill ha hög avkastning finns inga fonder med oskäligt höga avgifter och inga räntefonder i mitt sparande.

3 svar på ”Pension – Ta tag i det nu!

 • Har som tur lyckats inse den långsiktiga ränta-på-ränta effekten och sparar därför 400kr i månaden i min IPS i 3st olika aktier.. Fyller 22 i höst och anser därför att 400 är en lagom summa nu i tidig ålder 🙂

  Svar
 • Är du över 50 har du största delen i det gamla systemey och behöver inte spara lika mycket. Du år en bra pension ändå.

  8% i avkastning?? Lycka till med det.

  Svar
 • 8% avkastning är mer än rimligt. Det bör man klara även om man bara har allt i en indexfond.

  Börsen har i genomsnitt gått upp 8% per år senaste 100 åren.

  Räknar man med utdelningar så blir det ännu mer intressant. "Mellan åren 1900 och 2000 har svenska aktier har i genomsnitt avkastat 11,6 procent per år."

  Man kan ta ett exempel på förra året på mitt PPM sparande så slutade det på: 58,4%. Denna siffra kommer nog bli svår att slå detta år man jag kommer sluta på +. Så 8% känns mer är rimligt. Om du inte känner att du klarar det och har dåliga resultat sälj allt och sätt i en index fond och lek inte bort dina pengar

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.