Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

aktieutdelningportföljuppdateringutdelningarutdelningsaktierutveckling

Portföljutveckling senaste månaden

Min trading-portfölj (kortare sparhorisont, ej daytrading) har stigit med +1,77% senaste månaden. Jag har de senaste dagarna lagt mig lite mer likvid för att invänta ett bättre köpläge på marknaden. Tycker många aktier ser för dyra ut just nu och en större rörelse nedåt känns trolig under året, och då vill man ha lite likvider för att trycka in.

Kollar man på min långsiktiga portfölj (Utdelningsportfölj) så har den backat med -0,52% senaste månaden.
Dock har det trillat in utdelningar och ytterligare en utdelning från Axfood bör trilla in denna vecka.

Min utdelningsportfölj består just nu utav 20 olika aktier (dock bara 19 bolag då jag har både A och B aktie i ett bolag). Tack vare denna spridning har jag kunnat se till att jag inte är exponerad mot en enda marknad, utan har en bra mix när det kommer till olika branscher (även om vissa branscher har lite för stor vikt.). Portföljen är dock levande så fördelningen ändras regelbundet.

Jag har även sett till få spridning på aktieutdelningarna, så att jag får utdelning under alla årets 12 månader.

Så här ser fördelningen ut i min utdelningsportfölj:


Övrigt: 34,9%
Finans/fastighet: 34,3%
IT: 10,8%
Dagligvaror: 7,2%
Hälsovård: 5,8%
Sällanköpsvaror: 5,3%
Industrivaror: 1,7%

Jag kollade igenom de bolag som Avanza har kategoriserat som övrigt. Det är främst IT och fastigheter som de bolagen tillhör.

Vilket innehav är då störst just nu?

Ett fastighetsbolag har seglat upp som största innehav just nu – Hemfosa Fastigheter som står för 13,44% av portföljen.

Förr var jag betydligt mer aktiv och gjorde fler affärer per år. Då hade jag också bättre avkastning per månad och år, men det tar mycket tid och innebär en del risk. Det är något jag inte riktigt hinner med just nu som småbarnsförälder, samt när jag har ett heltidsjobb. Därmed så läggs mer och mer fokus på utdelningsaktier.

Hittade en gammal portföljrapport som visar min avkastning mellan  20091230 – 20130116:

Vem vet om jag kanske kommer handla mer aktivt igen i framtiden, men just nu kommer fokus ligga på utdelningsaktier. Årets utdelningsmål är att höja utdelningarna med 25 procent jämfört med förra året.

Nu går vi in i den största utdelningsperioden för året, så nästa graf över utdelningar på årsbasis kommer se roligare ut!
Förutom aktieutdelningen från Axfood, som bör trilla in på kontot denna vecka, kommer det även att komma utdelningar inom kort från Fortnox och Castellum. Kollar vi några veckor framåt kommer det även att trilla in utdelningar från Bosjö Fastigheter, Klövern, Bonäsudden Holding samt Stendörren Fastigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.