Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

aktierfonderreflektionersparande

Reflektioner

Jag tycker det är så skrämmande att folk i allmänhet har så dålig koll på sparande och investerande.

Däremot kan man lägga tid och energi på en liten löneökning, men att få till ett bra sparande och få hög avkastning verkar inte finnas i allmänhetens intresse.

Jag märker ofta när man börjar prata om aktier eller sparande att folk har väldigt lite kunskap och verkar ha en väldigt hög spärr mot att inhämta fakta. Jag funderar på varför? Jag gissar på att folk tror att det är krångligt. Kanske är det bankernas fel som gärna marknadsför komplicerade produkter…

Om folk skulle veta hur mycket de betalar per år i fondavgifter så tror jag att aktiesparandet skulle öka. Då hade troligen de flesta märkt att courtaget är väldigt högt hos den egna banken och bytt till en nätmäklare. Hur ska man då få folk att få upp ögonen för sparande och investering?

Jag märkte även för några dagar sedan, när jag åt middag med ett större sällskap, att ingen av dem visste vad ett investeringssparkonto är.Väldigt få av dem hade även hört talas om kapitalförsäkring – man blir verkligen mörkrädd.

De som tar tag i sitt sparande nu, kommer verkligen tacka sig själva i framtiden. Jag hoppas verkligen fler och fler får upp ögonen för aktier och slutar göda bankerna med höga fondavgifter.

__________________________________________
Uppföljning av mina mål
Atlas Copco vs Sandvik
Framgångssagan Google
Bolagen flyttar hem
Semester
Okunskap
Investeringstankar
Min portfölj
Utveckling sedan årsskiftet
Lista över de populäraste ekonomibloggarna
Småbolag
+102,08%
Köpt bostadsrätt!
Utveckling förra året

2 svar på ”Reflektioner

 • Många lägger ner mycket tid på att undersöka och jämföra priser vid inköp av en ny tv eller frys för att tjäna några hundralappar, men kan köpa fondandelar för tiotusentals kronor utan någon som helst efterforskning. Vet inte vad man kan göra åt detta. Om man ändå tänker "skänka bort" sina pengar till banken (i form av fondavgifter) så är det väl bättre att istället konsumera upp dem 🙂

  Svar
 • Känner igen mig i dina reflektioner. Jag är en nybörjare som bara "hållit på" med aktier några år och kommer så väl ihåg min rädsla för aktier. Alla jag pratade med tyckte att aktier var riskfyllt och att fonder var mycket bättre. Detta färgade av sig på mig men idag kan jag bara skratta ( eller ska jag gråta?) över hur lite kunskap jag besatt.

  Kommer inte ihåg var jag läst detta men det var en reflektion över hur människor går till väga när de normalt köper något. Vid inköp av en bil så gör den normale bilköparen sin läxa. Hen läser på om olika bilar, jämför priser hos olika försäljare för att slutligen lägga ut några hundra tusen.

  Samma person som har hundratusen att lägga på aktier gör inte denna research. En en gammal klasskompis till mig skrattade lite när jag frågade hur hans aktier gick varpå han svarade att dem gått ned en sådär 95 procent. Bolaget var PA Resources.

  Varför lägger inte folk ner samma energi på ett aktieköp som på ett bilköp? För mig är det helt ofattbart.

  En trevlig blogg förresten.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.