Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

Fortnox

Riktigt bra!

Idag gick min portfölj riktigt bra och det kan jag tacka Fortnox för.

Jag har både Fortnox och Fortnox International i portföljen.

Fortnox steg med +9,09% och Fortnox International steg med 11,76%

Jag ligger ganska tungt investerat i Fortnox just nu men jag tror verkligen på Fortnox och jag använder själv deras lösning för min bokföring.

Jag gillar verkligen deras affärsmodell med repetitiva intäkter.

Fortnox är Sveriges ledande leverantör av internetbaserade program för företag, föreningar samt redovisnings- och revisionsbyråer. Affärsiden är att erbjuda ett brett sortiment av internetbaserade program som är enkla att lära sig och att använda, men som ändå är kraftfulla och funktionsrika för att möta de flesta behov och önskemål.

Fortnox startade sin verksamhet 2001 i Växjö, där huvudkontoret fortfarande finns. Företaget har 67 anställda och tillväxten är mycket hög. Fortnox omsatte 2011 43,2 Mkr. Omsättningen under de tre första kvartalen 2012 var 40,4 Mkr

Sedan starten 2001 har Fortnox varit en av de mest aktiva förespråkarna i Sverige för att företagare bör arbeta internetbaserat snarare än att själv lagra program och information på egna datorer. Under senare år har detta teknikskifte tagit fart på allvar, inte minst tack vare internetbankerna och andra tjänster som använder internet som kanal. Idag använder väldigt många internet även för att köpa och sälja saker, boka biljetter och resor, hämta information, läsa tidningar och mycket mycket mer.

 I takt med att man använder internet för fler och fler syften upptäcker alltfler fördelarna med att också sköta företagets eller föreningens administration via internet. Man vinner fördelar som exempelvis att man kan arbeta från vilken internetuppkopplad dator, handdator eller mobiltelefon som helst. Man kan, utan dubbelarbete, samarbeta och dela program och information med vemsomhelst oavsett var i världen man befinner sig. Detta passar perfekt exempelvis för en företagare som vill ta hjälp av en redovisningsbyrå med redovisningen samtidigt som man kanske vill sköta kundfaktureringen eller annat själv. Det passar också perfekt för en utspridd säljorganisation som vill ha tillgång till samma kund- och prospektregister, eller för föreningen som vill att flera personer ska ha tillgång till redovisningen, mötesprotokoll, medlemsregister osv.

Som användare av Fortnox loggar man dessutom via sin vanliga webbläsare enkelt in till sina program och sin information utan att behöva tänka på att installera program, uppgradera eller ta säkerhetskopior av sin information. Fortnox sköter allt detta och det ingår i den ordinarie månadsavgiften.

Fortnox har en tilltalande affärsmodell. Som kund betalar man ingenting i startavgift för sina program, istället abonnerar man för en låg fast månadsavgift. Storleken på denna avgift beror dels på hur många program man väljer att abonnera på och dels hur många användare man vill ska ha tillgång till programmen. Som prisexempel kan nämnas att en företagare som själv vill sköta sin redovisning i Fortnox Bokföring betalar 89:- + moms per månad. Prismodellen är enkel, priset är inte beroende av hur mycket information som lagras i programmet, eller hur mycket funktionalitet man använder.

Med 50.000 kunder, som tillsammans abonnerar på fler än 100.000 användarlicenser, är Fortnox Sveriges ledande leverantör av internetbaserade program till företag, föreningar och redovisningsbyråer.

Fortnox AB är sedan maj 2007 listat på aktielistan NGM Nordic MTF.

www.fortnox.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.