Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

bli rikreflektionertankar

Så blir du rik

Man kan väl säga att jag är lite nördig. Dyker det upp nya böcker som berör ekonomi så brukar jag vara snabb på att köpa dem. Men något som man märker tydligt är att de använder språk och titlar på ett sätt som vänder sig till människor som vill bli rika snabbt.(Precis som rubriken på detta inlägg) Men som troligen blir lite besvikna när de läser ord som långsiktigt sparande, minska utgifterna och ränta på ränta.

Så man kan säga att många titlar är lika dåliga som som Aftonbladets rubriker för att locka läsare. Men visst de innehåller en del bra tips men framför allt försöker de få läsaren att börja tänka på ett annat sätt.

För ekonomi handlar mycket om inställning och beslut och inte bara matematik.

Men lite snabbt kan man säga att de flesta tipsen går ut på att:

Minska lånen
Öka inkomsterna
Minska utgifterna

Men även hur man ska lyckas med detta. Minska utgifterna kan vara att försöka sluta med impulsköp, säga upp dyra kanalpaket till tv:n, byta elavtal, storhandla, ta med matlåda eller kanske sänka värmen inomhus.

När det kommer till att öka inkomsterna så är det ofta tips så som att skaffa mer utbildning, ta mer ansvar, löneförhandla bättre och skaffa extrajobb eller en lönsam hobby.

En annan sak som det står mycket om i böckerna som jag också förespråkar är ett buffertkonto. 

Sen slutligen. Låt dina pengar jobba för dig. Investera ditt överskott så att pengarna kan växa passivt. Tex i högräntesparande, aktier eller fastigheter.

Utvalda inlägg:

Fastna inte i gamla spår
Hur blir man rik?
Lyssna på Warren Buffet
Bitcoin
Dyrt eller billigt på Willys? 
Ytterligare ett steg
Utveckling +85,62%
Hur mycket pengar behövs för att sluta jobba?

Ett svar på ”Så blir du rik

  • Som du nämner så finns det några grundläggande enkla knep för att bli rik. Man blir rik på de små utgifterna kombinerat med en hyfsat bra inkomst. Det gäller att dra ned på utgifter, öka intäkter, betala av på eventuella lån för att komma ner i räntekostnad. Svårare än så är det inte. Det är dock inte alla som är beredda att göra det som krävs för att bli "rik".

    Även jag tycker det är skoj att fördjupa mig i ämnet och läsa det mesta inom privatekonomi och sparande för att upptäcka nya tankesätt.

    Glad påsk!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.