Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

annons

Ska Resurs Bank skapa resurser i aktieportföljen?

I senaste Privata Affärer (11/2016) skriver Anders Haskel en intressant artikel som förklarar varför tidningen tar in Resurs Bank i deras aktieportfölj. En portfölj som de löpande uppdaterar och som många läsare följer gällande deras egna investeringar. Artikeln heter ”Vi växlar till konsumentkrediter” och handlar om bankens utveckling och framtid.

Målet är att låneportföljen hos Resurs Bank ska öka med hela 10% per år. Kan nischbanken lyckas med det? En bank som inte ens är känd för speciellt många. Absolut – de har strukturen och samarbeten som skapar förutsättningar.

Resurs Bank – Vad är det för bank?

Ja, den frågan ställer sig nog många som inte är insatt i företagets verksamhet. En bank förknippas ju främst med in- och utlåning, kortbetalningar och transaktioner. Det finns även hos Resurs Bank även om utlåningen till stor del sker i samarbete med andra företag. Det är just där som banken har sin stora fördel och sin potential. Deras huvudverksamhet ligger nämligen inom finansieringslösningar som vänder sig till kunder inom detaljhandeln. De erbjuder, som de skriver på hemsidan, ”Kort som ger merförsäljning”.

Korten

Över 1 miljon kunder har ett betal- eller kreditkort från Resurs Bank. Många utan att man ens tänker på det. Korten ger räntefri avbetalning under 12 månader, avbetalningsmöjlighet under längre tid och bonusprogram. Men kunden ser det som exempelvis ett Fordkort eller Ticketkort. Ser man på de kreditkort som är bundna till en butikskedja är ett stort antal av dessa ett samarbete med Resurs Bank.
Att som företag kunna erbjuda räntefri avbetalning är ett starkt säljargument. Enligt bankens egen undersökning anser 75 % av de tillfrågade konsumenterna att delbetalning skapar ett positivt köpbeslut. Många ansåg även att möjligheten till delbetalning gjorde att man köpte mer än vad man från början tänkte. Denna säljstödjande verksamhet finns i över 1200 olika butikskedjor runt om i Sverige. 
Visserligen är konsumentlån bankens största verksamhet om man ser på hela verksamheten efter uppköpet av YA Bank. Men sett till Sverige är så kallad säljstöd klart störst.
Det tredje benet som företaget bygger sin verksamhet kring är konsumentförsäkringar. Försäkringar som kopplas till enskilda produkter som köps i de butiker som även har säljstöd. Därmed skapas en korsförsäljning mellan de olika produkterna.

Bra start

Privata Aff
ärer lyfter fram att företaget även överträffat målet under de senaste tolv månaderna. Men till stor del beror det på förvärvet av norska YA Bank. Den organiska tillväxten tuffar på – men det speglas inte i aktiekursen menar tidningen. Aktien ligger på ca 12-13 gånger vinsten vilket visar att investerarna inte har speciellt stor framtidstro. Det delas inte av placerarna på tidningen som därmed ger rekommendation Köp.

Tre fördelar idag

Låg ränta – Med låg styrränta skapas även låg ränta på konsumtionslån. Att låna anses inte vara dyrt vilket skapar större efterfrågan på lån. Det krävs en kraftig uppgång av räntan för att konsumtionslånen ska minska in antal.

g efterfrågan – Svensken lånar allt mer. Det visar en undersökning som Zmarta Group presenterade för några dagar sedan. Genomsnittet av lån de första sex månaderna 2016 var 18,6 % högre än de första sex månaderna 2015. En orsak till ökade lånebelopp kan vara flera olika regler som reglerar bolånen.

Kreditkortssamarbete
– Det finns fler företag som erbjuder liknande lösningar mot företag. Men Resurs Bank är riktigt stora och ett självklart val för många företag som vill ha finansiellt säljstöd.

Fortfarande färsk…

Resurs Bank är en nykomling på stockholmsbörsen. Teckningsperioden vid introducering slutade 27:e april och två dagar senare påbörjades handeln. Det handlar alltså om ett drygt halvår på börsen men Privata Affärer var redan från början positiv till aktien och det är inte oväntat att de nu tar in den i deras portfölj.        
Ser man på värdet är Resurs Bank den nästa största nischbanken efter Collector, på stockholmsbörsen. Vid lansering kostade aktien 55 kr vilket den idag även ungefär ligger på.

Får Privata Affärer fortsätter Resurs Bank sin positiva utveckling vilket tids nog bör återspegla sig i aktiekursen. Det kan därmed vara en resurs i aktieportföljen. 

Sponsrat inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.