Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

reflektionertankar

Skämmas över sin ekonomi

Jag läste precis en artikel på SvD med rubriken Varannan svensk har skämts över ekonomin.

Riktigt sjukt att vårt konsumtionssamhälle driver folk till att skuldsätta sig för att kunna handla det senaste och för att inte känna sig utanför. Genom att man skuldsätter sig för att kunna köpa den senaste mobilen eller snygga märkeskläder så påverkar det individen negativt. Man blir stressad, deprimerad och i vissa fall känner man sig misslyckad.

”Över hälften av de tillfrågade svarar också att de tror att man konsumerar på lånade pengar för att man känner en social press att upprätthålla en viss status.


– Pressen finns där, att ha lika fina saker som grannen. Och den kan vara stark.

Skuld och skamkänslor dyker ofta upp hos dem som lånar för att klara sig.

– Man är inte stolt över att man lånar för att få ekonomin att gå ihop efter julklappsinköpen.”

Tråkigt att det har blivit så här, men i skuggan av detta så dyker det upp fler och fler människor som försöker bryta sig ur detta mönster. Man kan se bland bloggare som skriver om snålmånad, off-grid, second hand och liknande. Så kanske är det en liten revolution på gång?

Detta fenomen att många i dagens samhälle belånar sig så mycket istället för att spara först och konsumera sen tycker jag är ytterligare ett stort skäl till att lägga in obligatorisk privatekonomi på skolschemat.

Ett svar på ”Skämmas över sin ekonomi

  • Jag själv har aldrig tagit lån förutom csn lån och bostads lån. Man ska inte ta andra lån. För om du e tvungen att låna då har du inte råd egentligten.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.