Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

nyheter

Snart är börsens bästa tid här

Om man ska tro på börsen historiska mönster så är den svagaste perioden av börsåret snart slut och den starkaste börjar.

Oktober är en av de farligaste månaderna att spekulera i aktier. Stockholmsbörsens historia bekräftar att hösten är en riskabel period. Från 1950 och framåt placerar sig september och oktober som nummer ett och tre på listan över de sämsta månaderna, med augusti mitt emellan.

Om man i stället tittar på modernare statistik från 1984 och framåt är september fortfarande sämst och augusti näst sämst. Oktober är den femte sämsta månaden.

Hösten brukar å andra sidan vara inledningen på årets bästa börsperiod, som enligt det historiska mönstret sträcker sig mellan november och april. Under det halvåret har börsen sedan 1984 stigit med i genomsnitt över 2 procent per månad. Osäkerheten och den låga likviditet som präglar sommarbörsen brukar lätta.

Ett annat vanligt påstående om börsen är att januari ska vara en särdeles bra börsmånad. Ser man på historiken från 1950 och fram till i dag stämmer det. Januari var under den perioden den klart bästa börsmånaden med en genomsnittlig avkastning på 3,5 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.