Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

elelpris

Spara el

Med dagens elpriser så kan man spara väldigt mycket pengar genom att sänka sin elförbrukning.

Jag har sammanställt hur vår förbrukning såg ut månad för månad under 2021 samt hittills i år. Än så länge har elförbrukningen varit mindre varje månad under 2022 jämfört med 2021.

Elförbrukning

Den månaden som förbrukningen minskade mest var maj med en 41 procentig förbättring jämfört med föregående år.

Den totala elförbrukningen under 2021 blev 24 564 kWh vilket är hyfsat mycket men i år kommer det förhoppningsvis bli betydligt mindre. En del av åtgärderna som jag har gjort hemma för att minska förbrukningen kan ni hitta i detta inlägg som ger 6 tips för att minska elförbrukningen.

Men även om förbrukningen är betydligt mindre i år så innebär det inte att kostnaden är lägre eftersom priserna ligger på historiskt höga nivåer och jag kör med rörligt elpris. I augusti hamnade mitt snittpris på 318 öre per kWh och i juli hamnade det på 112 öre per kWh.

Nu kanske du som är intresserad av elförbrukning och statistik funderar på vilken typ av uppvärmning jag har samt några andra parametrar annars kan det vara svårt att dra några slutsatser av siffrorna ovan.

Vi bor i en villa från 70-talet, direktverkande el, luftvärmepump samt kamin. Hade vi haft en annan primär uppvärmningsform så hade förbrukningen varit betydligt lägre men det skulle innebära en väldigt stor investering då vi ej har vattenburna element. Men fortsätter elpriserna utvecklas åt fel håll så kan det vara värt att räkna på att byta uppvärmningsform. Men det som vi gjort för att minska uppvärmningskostnaderna är att ha 3-glas fönster i hela huset samt bytt ut de äldsta elelementen mot modernare varianter.

Vi har även timmätning numera så vi kan påverka elpriserna en del genom att försöka utnyttja de timmar per dygn som har billigare elpriser. Det är inte heller så jobbigt som det kanske låter, en enkel åtgärd är att programmera tvättmaskinen och diskmaskinen att starta efter kl 12 på kvällen.

Men oavsett hur mycket man försöker dra ner på sin elförbrukning så får man vara beredd på att räkningarna kommer bli rätt så kraftiga i vinter. Det ska bli spännande att se hur regeringen kommer stötta de svenska hushållen och företagen. Även om det kommer kosta väldigt mycket att ge en elkompensation så kommer det bli ännu dyrare om folk inte kan betala sina övriga fakturor och om företag behöver varsla eller stänga ner på grund utav ökade kostnader.

Förutom dyra elräkningar så finns det flera orosmoment denna vinter med stigande räntor och stigande inflation. Så vår nya regering får verkligen stora utmaningar att ta tag i direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.