Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

annons

Spara ihop dina pensionspengar själv via pensionsfonder

Sponsrat inlägg

Oavsett om du precis fyllt 18 och vill börja spara till pensionen redan nu eller om det bara är några år kvar innan det är dags för dig att gå i pension, så finns det en rad olika saker du kan göra för att själv påverka dina pensionspengar. I den här artikeln tar vi upp just de saker du kan göra helt själv, så att du har möjlighet att ha lite mer pengar när du väl ska gå i pension. Tyvärr kan det nämligen vara så att pensionen inte riktigt räcker till om du endast får pensionspengarna från ditt jobb, vilket de flesta människor idag faktiskt vill undvika.

 

Se till att spara pensionspengarna i rätt pensionsfonder

Man behöver inte vara proffs på ekonomi och fonder för att se till att pengarna ligger i rätt pensionsfonder. Många pensionsfonder idag tar rätt höga avgifter och det finns även lågriskfonder och högriskfonder att välja mellan, men många tror att det som spelar roll är hur mycket tid man spenderar på att ha koll på kontot. Det som faktiskt är viktigast är så att du väljer rätt fond och rätt konto.

 

Vad är egentligen en pensionsfond för något?

En pensionsfond är ungefär som aktier, så när du köper en viss andel i den speciella fonden så blir du en delägare av dem tillsammans med resterande som köpt en andel av fonden. Det är ett fondbolag som fonden sköts utav som istället gör aktiva val för själva fonden. Det finns olika konton du kan handla dina aktier och fonder i, vanligast är depåer, kapitalförsäkringar och investeringssparkonton. Du kan välja att spara i antingen aktiefonder eller i räntefonder. Räntefonder har oftast en lägre risk jämfört med aktiefonder, som då har en större risk att ha sina pengar i. Förutom dessa olika fonder så kan man också spara sina pengar i blandfonder, där du får både hög risk- och lågriskfonder i dem. Dessa brukar ha lägre risk än helt rena aktiefonder men ändå högre risk än vanliga räntefonder.

 

Vad betyder fondavgift?

Fondavgiften är den summa du ska betala till fondförvaltaren för den fond du ska spara dina pengar i, du kan dessutom behöva betala en avgift när du säljer av din fond och detsamma gäller när du köper fonden, så därför är det ytterst viktigt att du har koll på vilka kostnader du själv behöver göra när du börjar investera dina pengar i en fond.

 

Hur vet jag att jag har valt rätt fond?
Det första du bör titta på är hur fonden har gått tidigare, hur länge du har tänkt spara och hur hög risk det är på fonden i fråga. Tänker du spara under en längre period (om du är ung) så kanske du vågar ta en fond som har en högre risk, men vill du snabbt ha ut din pension så kan det hellre vara smartare att ta en lågriskfond så att man är säker på att det faktiskt går bra för pengarna och fonden. Bara för att fonden har gått bra tidigare så betyder inte detta alltid att den fortsätter att gå bra, men det skadar dock aldrig att faktiskt se över detta för att se hur utvecklingen har gått. Är det så att du inte är speciellt intresserad av just fonder och ekonomi så är det också bättre att ta en lågriskfond, men tycker du att ämnet är intressant och känner du att du kommer vara aktiv i ditt fondsparande så är en högriskfond ett roligt och bra alternativ. Tänk också på att du behöver betala skatt på det du får när du har pengarna i din fond.

 

Att börja investera i fonder behöver således inte vara så svårt som man tror, speciellt inte om man väljer en lågriskfond. Att börja spara en del av sin lön redan nu är således ett väldigt smart drag att göra, så att man faktiskt kan känna sig säker att man har extra pengar när pensionen väl börjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.