Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

aktierInvesteringsstrategisparande

Tankar om långsiktiga placeringar i aktier

Självklart är det kul att ha bra utveckling i portföljen på kort sikt men det är viktigare att ha det under en längre period.
Några exempel:

Warren Buffet är en av världens rikaste, sedan 1956 har han förräntat sitt kapital med 20 procent per år i genomsnitt. Warrens formel:  Warren Buffet köper enastående företag när priset är rimligt och sitter sedan på dem så länge han kan.
En annan person som har lyckats bygga upp en förmögenhet genom ränta på räntaeffekten är Lennart Israelsson – Aktiestinsen. Även han har lyckats med bedriften 20 procent per år i genomsnitt. 1946 köpte han Sandvikenaktier för 600 kr. Efter 34 år nådde han en miljon och nu är portföljen värd ca 100 miljoner. Man kan summera hans grundregler med tre ord: Substansvärde, direktavkastning och p/e tal. Stabil avkastning i kombination med tid kan göra vem som helst rik.
Några exempel.
 
Om man investerar 10.000 kr med 10 % ränta då har man efter:
5 år: 16.105 kr
10 år: 25.937 kr
25 år: 108.347 kr
Om man istället lyckas få sina 10.000 kr att växa med 20 % per år blir resultatet:
5 år: 24.883 kr
10 år: 61.917 kr
25 år: 953.962 kr
Sen vill jag visa varför det är så viktigt med ett långsiktigt resultat kontra försök till snabba klipp. Om vi tar 2 personer:
Person A får denna avkastning:
 
År 1:+20%
År2: +30%
År3: +20%
År4: -50%
År5: +35%
Person B får denna avkastning:
 
År 1: +10%
År2: +10%
År3: +10%
År4: +10%
År5: +10%
Vem av dessa har fått bäst avkastning? Rätt svar är person B. Det viktigaste är att undvika förluståren för de är svåra att ta igen. Faller portföljen 50 % måste den stiga 100 % för att du ska ta i kapp det du förlorande under nedgången.
Mitt sparande
Självklart vill man hela tiden jaga snabba pengar för man vill ju kunna röra sig med pengar här och nu och inte när man ligger i graven. Personligen så mixar jag lite i mitt sparande. Jag ser alltid tid att ha ett buffertsparande för oförutsägbara utgifter. Sen så placerar jag en del i stabila aktier med hög direktavkastning och en del i spännande tillväxtbolag/förhoppningsbolag.
Stabila aktier som jag sparar långsiktigt i:
Castellum
Fabege
Industrivärden
Ratos
Realty Income
Svolder
Tele2
Wallenstam
Sen har jag flera aktier med betydligt högre risk som jag hoppas kan ge bra avkastning på kort sikt. Dessa bolag brukar jag äga ca 1 mån – 3 år.
Hur väljer jag då mina aktier? När det gäller mina långsiktiga innehav så väljer jag främst stabila bolag så som fastighetsbolag och investmentbolag. Bolagen ska också ha goda finanser och bra historik.
När det gäller mina kortsiktiga innehav så väljer jag ut företag som har potential att växa mer som tex Trygga Hem, Enquest och CDON. Jag följer utvecklingen i mina värdepapper dagligen och det händer även att jag korsiktigt spekulerar i tex bull/bear samt aktier i samband med rapporter och andra nyheter. Jag läser dagligen finanssidor på nätet, båda nyhetssidor, bloggar och forum.
Målet är att slå index
Vad har jag då för mål? Jag strävar alltid efter att slå index. Men mina mål är främst ekonomisk trygghet och att en dag kunna leva på mina investeringar. Så just nu håller jag på att bygga upp så att jag får utdelningar varje månad från mina aktier. Samtliga aktieutdelningar återinvesteras även i nya utdelningsaktier. Eftersom jag är ung så har jag goda möjligheter att lyckas bygga upp en fin inkomst via aktieutdelningar så jag fokuserar nu på att öka andelen utdelningsaktier samt min buffert så jag inte ska behövas tvingas att sälja aktier om något oväntat inträffar.

2 svar på ”Tankar om långsiktiga placeringar i aktier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.