Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

pension

Tjänstepension

Tjänstepensionen tror jag kommer vara viktigare och spela en större roll i framtiden. Dels för att jag tror att den allmänna pensionen inte kommer vara lika hög framtiden som den är idag.

Tyvärr är det färre människor som får ta del utav tjänstepensionen då det är färre heltidsanställningar i samhället. Men när jag har jobbat via bemanningsföretag tidigare så har jag faktiskt fått tjänstepension.

Hur mycket man kan få ut i tjänstepension beror på hur mycket man har i lön, hur länge man har arbetat samt var man arbetar.

Det finns lite olika avtal beroende på vart du är anställd.

De största är:

ITP för privatanställd tjänsteman
Avtalspension SAF-LO för privatanställd arbetare
KAP-KL för kommun- och landstingsanställda
PA 03 för statligt anställd

Det finns flera olika bolag som förvaltar tjänstepension. Ett bolag är SPP tjänstepension som är en del utav norska Storebrand.

Varför är det då så viktigt att välja en bra förvaltare?

Dels för att det är dina pengar och din framtid det handlar om. Samt för att tjänstepensionen är en stor del av din framtida lön som pensionär. Ytterligare en bra sak med tjänstepension är att du kan placera en del utav pengarna precis som du själv vill.

Även SPP är anslutna till minpension.se där man enkelt får en bra överblick över sin pension och hur pensionssystemet fungerar.

(Sponsrat inlägg)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.