Kampenmotindex – Ekonomiblogg

Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande

uppdatering

Turbulent tid

Augusti-september är känt som en turbulent tid på börsen. Både hög volatilitet och tyvärr stora nedgångar genom åren.

Förra året backade börsen aug-sep hela 16%. 1998 föll börsen hela -23% under den perioden.

Det ska bli spännande att se hur börsen utvecklas under augusti i år. Men vi kan nog räkna med hög volatilitet. Sen känns det som att krisen i Europa snarare blir värre. De spanska räntorna nådde förra vecka rekordnivåer och även de Italienska räntorna klättrar kraftigt. Samtidigt som Tyskland, Schweiz och Danmark har negativ ränta! Riktigt märkligt fenomen att investerare är beredda att förlora pengar under de närmaste åren för att ha möjlighet att ha pengarna placerade i dessa länders statspapper.

Förutom att räntorna är höga i Spanien och Italien så ser det inte speciellt ljust ut i Portugal.

Även i Frankrike börjar det bli problem, tex biltillverkaren Peugeot har tvingat säga upp personal till följd av mångmiljardförluster.

Euron har fallit en del på sistone mot andra valutor och folk pratar om ett eventuellt euro sammanbrott eller iaf att några länder måste lämna samarbetet. Här ligger Grekland värst till, fler och fler talar öppet om ett eventuellt grekiskt EMU-utträde. Att euron helt skulle kollapsa känns inte troligt. Det är för mycket prestige att detta politiska projekt skulle misslyckas.

ECB-chefen Mario Draghis sa så här förra veckan: ”Inom vårt mandat är ECB redo att göra vad som krävs för att bevara euron. Och tro mig, det kommer vara tillräckligt.”

Ett svar på ”Turbulent tid

  • Det blir tufft för franska bilmärken. peugeot och Renault har tappat massor i export försäljning i Europa. nya asiatiska bilmärken har ökat lavinartat som kia och Hyundai.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.